166729 – 15102022 – Unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase târguri internaționale din lume, considerat a fi cel mai mare târg de drepturi de autor, Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt găzduieşte anual aproximativ 300.000 de vizitatori şi peste 200 de expozanţi străini.
Țara invitată de onoare la ediția din acest an este Spania.
În ultimii 20 de ani, România a fost prezentă constant la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, cu un stand organizat de Ministerul Culturii, în cadrul căruia au loc lecturi publice, întâlniri cu scriitorii români, prezentări de carte, dezbateri, negocieri între grupuri editoriale, tipografi și autori.
Invitaţii Ministerului Culturii la ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Frankfurt sunt scriitorii Jan Cornelius şi fotograful Marc Schroeder. Cei doi vor participa la o serie de evenimente alături de invitaţii editorului Traian Pop, cel care de peste trei decenii face cunoscute operele autorilor est europeni în Germania prin mica sa editură din Ludwigsburg. Astfel, doamna Barbara Zeizinger, domnul Walter Fromm și traducătorul Georg Aescht, care se va ocupa și de traducerea discuțiilor pentru participanți, vor prezenta și dezbate pe marginea ultimelor apariții ale editurii Pop.
Ca în fiecare an, autorii și editurile din Republica Moldova au o expunere consistentă la stand. Anul acesta, Ministerul Culturii din România colaborează cu Ministerul Culturii din Republica Moldova pentru o cât mai bună reprezentare a literaturii și culturii române de pe ambele maluri ale Prutului.
În același context regional, ca parte a eforturilor internaționale de susținere și promovare a culturii ucrainene în această solicitantă perioadă de război, Editura Frontiera prezintă, cu sprijinul Ministerului Culturii din România și al organizatorilor Târgului de la Frankfurt, un eveniment dedicat copiilor din Europa de Est, pentru care se vor citi basme și poezii semnate de autori români, urmate de un cocktail.
Seria de evenimente româneşti se va finaliza în prima zi de weekend, pe 22 octombrie, cu prezentarea albumului Order 7161, al fotografului Mark Schroeder, ce ilustrează, printr-o minuțioasă muncă de documentare, parcursul germanilor din România deportați în Siberia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, urmată de o discuție despre recenta apariție în limba germană a volumului “De ce nu-s românii ca nemții?”, semnat de Jan Cornelius și Adina Popescu.