166662 – 11102022 – Guvernul, prin Secretariatul General al Guvernului, a organizat astăzi, la Palatul Victoria, cu prilejul misiunii OCDE la București, o serie de activități premergătoare lansării a două proiecte de interes major pentru aparatul guvernamental. Totodată, a fost lansat „Raportul de evaluare a capacității de inovare”, după finalizarea evaluării de către Observatorul pentru Inovare în Sectorul Public (OPSI) din cadrul OCDE a nivelului capacității de inovare al administrației centrale.
Cele două proiecte reprezintă o abordare strategică integrată a domeniilor dezvoltării durabile, al guvernării deschise, al digitalizării, integrității publice și inovării sectorului public, menite să conducă atât la consolidarea capacității sectorului public de a oferi servicii de calitate și transparente cetățenilor, precum și la elaborarea de politici publice în aceste domenii, în acord cu standardele, recomandările și expertiza Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
– „Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a Centrului Guvernului României” este proiect implementat de Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Ministerul Justiției și Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu sprijinul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD); proiectul beneficiază de un grant în valoare de 3,02 milioane euro, oferit de Norvegia în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Mai multe informații despre proiect și despre Programul „ Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”: www.frds.ro ; www.eeagrants.ro;
– „Creșterea Transparenței și Coordonării Politicilor la Centrul Guvernului în România” – proiect care a primit sprijin tehnic din partea Direcției Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene și a fost finanțat prin Instrumentul de Sprijin Tehnic al Uniunii Europene.
Aceste proiecte au o importanță deosebită în procesul de aderare la OECD, activitățile derulate în cadrul acestora fiind ulterior continuate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
„Am convingerea că experiența și sprijinul OCDE vor genera un impact pozitiv în activitatea de cercetare, monitorizare și analiză la centrul Guvernului, asigurând un parteneriat pe termen lung. Implementarea cu succes a proiectelor va conduce la consolidarea capacității sectorului public de a oferi servicii de calitate și transparente cetățenilor, precum și la elaborarea de politici publice în acord cu standardele, recomandările și expertiza OCDE”, a declarat secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.
„Aderarea României la OCDE este cel mai important obiectiv de sistematizare şi de transformare a țării noastre după aderarea la NATO şi la UE. Parcurgerea acestui obiectiv va permite o modernizare suplimentară a României în direcția statelor cu economii consolidate. Analizele experților OCDE sugerează că una dintre modalitățile de consolidare a încrederii în actul public de guvernare este îmbunătățirea calităților serviciilor publice. Cu alte cuvinte, avem nevoie ca administrația să producă rezultate, iar proiectele derulate de Guvern, precum cele discutate azi, contribuie la fundamentarea priorităților de guvernanță publică ale României”, a declarat secretarul de stat în MAE Luca Niculescu, coordonatorul național al procesului de aderare a României la OCDE.
„Reforma administrației publice este esențială din perspectiva creșterii nivelului de încredere în actul guvernamental, dar și pentru a face față tuturor provocărilor de la nivel global legate de criza energetică sau inflație ridicată. Dorim să ne asigurăm că planul de aderare a României la OCDE este în conformitate cu obiectivele și suntem pe punctul de a semna memorandumul pentru demararea, cât de curând posibil, a procesului de aderare”, a declarat directorul adjunct al Directoratului pentru Guvernanță Publică al OCDE, Janos Bertok.
Prin intermediul celor două proiecte, OCDE va acorda României suport în procesul de consolidare a capacității centrului său de guvernare și va oferi îndrumări în stabilirea strategiei și coordonarea politicilor, inclusiv în domeniul schimbărilor climatice și consolidării capacității Guvernului de a coordona și de a colabora mai eficient relația cu societatea civilă.
Pentru realizarea raportului lansat astăzi, au fost derulate multiple activități dedicate măsurării nivelului de inovare de la nivelul administrației publice centrale (aplicare de chestionare, interviuri online, workshop-uri, la care au participat atât reprezentanți de la nivel tehnic cât și politic ai tuturor ministerelor, ai Curții de Conturi, ai mediului academic și al mediului ong, precum și ai mediului de afaceri care au răspuns demersului nostru).
O sinteză a acestui raport poate fi accesată aici: http://bitly.ws/vieR
Raportul integral poate fi accesat aici: http://bitly.ws/vieW