166664 – 11102022 – Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul georgian, Salome Zourabichvili, au semnat Declaraţia comună privind stabilirea unui parteneriat strategic între România şi Georgia, în contextul vizitei pe care oficialul georgian o face în țara noastră.
Vizita preşedintelui Salome Zourabichvili la Bucureşti are loc în context aniversar, anul acesta România şi Georgia marcând 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice.
”Prin semnarea Declarației Comune, împreună cu doamna Președinte, am stabilit Parteneriatul Strategic dintre România și Georgia, așa cum am agreat în cadrul întâlnirii noastre de la New York, din 2019. Prin acest Parteneriat Strategic, țările noastre urmăresc să-și îmbunătățească conectivitatea în domeniile transporturi, energie, dar și contacte interpersonale. De asemenea, Parteneriatul Strategic va conduce la dezvoltarea și aprofundarea cooperării noastre privind agenda euroatlantică și europeană, inclusiv sub umbrela Parteneriatului Estic, precum și în domeniul securității”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele României a reafirmat susținerea țării noastre pentru aspirațiile euroatlantice ale Georgiei, în conformitate cu deciziile Summitului de la București din 2008 și, ca expresie concretă a sprijinului nostru, țara noastră va prelua, de la 1 ianuarie, mandatul de Punct de Contact NATO la Tbilisi.
„România continuă să susțină aspirațiile euroatlantice ale Georgiei, în conformitate cu deciziile Summitului de la București din 2008. Ca expresie concretă a sprijinului nostru, țara noastră va prelua, de la 1 ianuarie, mandatul de Punct de Contact NATO la Tbilisi”, a precizat președintele României.
La 1 ianuarie 2023, România va prelua două noi mandate de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) – în Georgia și, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens.
Este pentru a treia oară când România deține această calitate în Georgia, precedentele mandate CPE derulându-se în perioada 2-13-2016.