166673 – 12102022 – Muzeul Național de Istorie a României l-a omagiat pe marele savant român Nicolae Iorga (1871-1940) la 150 de ani de la naștere, printr-o expoziție-eveniment ce are la bază piesele Colecției „Iorga-Pippidi”, donate muzeului de către domnul profesor univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui istoric. Acesta a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții și activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice, politice, ale marelui savant Nicolae Iorga.
Colecția este formată din piese excepționale, care au fost valorificate expozițional pentru prima dată anul acesta: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; o parte dintre cele mai importante diplome de Doctor Honoris Causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele româneștiꓽ Marele Colan al Ordinului Carol I și Marele Colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce, Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele. De asemenea, sunt expuse documente primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, precum și de la principesele Mărioara și Elena.
Expoziția cuprinde bunuri culturale care atestă legăturile lui Nicolae Iorga cu orașul Piatra Neamț, expuse în premieră, aparținând doamnei Elena Cuza, retrasă la Piatra Neamț, și părintelui C. Matasă.
Grație unei frumoase colaborări dintre Muzeul Național de Istorie a României și Complexul Muzeal Național Neamț, o mare parte din inestimabila colecție va fi expusă în perioada 13 octombrie 2022 – 13 ianuarie 2023 la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, piese aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române, precum și fotografii din colecțiile Arhivelor Naționale ale României.
Coordonatorii expozițieiꓽ prof. univ. dr. Andrei Pippidi și dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României.
Curatoriꓽ dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific, dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct, dr. Alexandru Bădescu, șef Secție Patrimoniu, Muzeul Național de Istorie a României și dr. Mihaela-Cristina Verzea, director științific, Complexul Muzeal Național Neamț.