166665 – 12102022 – Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul Philippe Lavigne, efectuează, în perioada 10-12 octombrie, la invitația șefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, o vizită în România.
În programul de lucru al înaltului reprezentant al NATO s-a înscris întrevederea de la sediul MApN cu secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, în data de 10 octombrie. Cei doi oficiali au abordat principalele subiecte de pe agenda aliată care vor face obiectul apropiatei reuniuni a miniștrilor apărării din statele NATO. În context, SACT a prezentat principalele preocupări ale Comandamentului Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation/ACT), subliniind importanța demersurilor pentru implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul de la Madrid.
Pe timpul întrevederilor cu șeful SMAp, discuțiile s-au axat pe analiza situației de securitate, afectată semnificativ de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și pe consolidarea posturii de descurajare și apărare, în special prin reconfigurarea defensivă a flancului estic. Generalul Daniel Petrescu a afirmat că „prezența aliată consistentă în regiunea Mării Negre reprezintă, deopotrivă, o consolidare a scutului aliat în această zonă și un vector al consolidării capacității naționale de apărare, inclusiv pe componenta creșterii capacității de reacție a structurii de forțe a Armatei României”. Generalul Philippe Lavigne a apreciat că Europa este în fața celei mai mari provocări de securitate de după cel de-Al Doilea Război Mondial, evidențiind angajamentul României față de NATO și apreciind că unitatea transatlantică este acum mai importantă decât oricând. „Dialogul nostru a constituit o oportunitate de a ne împărtăși perspectivele pe mai multe subiecte. M-a ajutat să înțeleg mai bine abordarea românească a contextului regional de securitate”, a afirmat SACT.
Un obiectiv important al vizitei generalului Philippe Lavigîn Rocmânia este participarea la seminarul NATO dedicat dezvoltării onceptului de Reziliență Stratificată (NATO Layered Resilience Seminar), care are loc la Cercul Militar Național, în perioada 10-12 octombrie. În cadrul lucrărilor, SACT va susține o prezentare a celei de-a patra ediții a proiectului „NATO Innovation Challenge”, o competiție deschisă companiilor din statele membre ale căror soluții inovatoare contribuie la menținerea Alianței în topul dezvoltării tehnologice. În contextul interesului strategic al ACT pentru dezvoltarea tehnologică a NATO, generalul Daniel Petrescu a expus modalitățile prin care țara noastră poate contribui la inițiativa coordonată de acest comandament, „Acceleratorul de Inovație Nord-Atlantic”, de aplicare a soluțiilor inovative pentru capabilitățile militare.
Agenda SACT mai cuprinde întrevederi cu echipa de comandă a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est în Sibiu și întâlniri cu militari din Grupul de Luptă NATO, dislocat în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, Brașov.