166907 – 29102022 – În data de 29 octombrie este sărbătorită Ziua Autorității Electorale Permanente. Această zi a fost stabilită prin Ordinul nr. 993/2019 din 3 septembrie 2019 privind instituirea zilei de 29 octombrie ca Ziua Autorităţii Electorale Permanente, semnat de preşedintele instituției, domnul Constantin-Florin Mituleţu-Buică, şi publicat în Monitorul Oficial nr. 728, din 4 septembrie 2019.
Data de 29 octombrie nu a fost aleasă întâmplător, fiind corelată cu adoptarea în Parlament, la data de 29 octombrie 2003, a Legii nr. 429/2003 de revizuire a Constituţiei României din 1991, prin care, la art. 73 alin. (3) lit. a), se introducea Autoritatea Electorală Permanentă ca instituţie a cărei organizare şi funcţionare este reglementată prin lege organică.
În anul 2019, a avut loc prima aniversare a Autorităţii Electorale Permanente, în cadrul unui eveniment organizat la sediul instituţiei. Totodată, au fost marcaţi cei 100 de ani de la alegerile pentru primul Parlament al României Mari, care s-au desfăşurat în perioada 2-9 noiembrie 1919, prin lansarea cărții cu titlul „1919. Primele alegeri parlamentare din România Mare”.
Autoritatea Electorală Permanentă îşi desfăşoară activitatea de 19 ani, având misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Organizarea şi funcţionarea Autorităţii sunt prevăzute de Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare a Autorităţii Electorale Permanente aprobat prin Hotărârea Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nr. 4/2020.
AEP îşi desfăşoară activitatea cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii, legalităţii, transparenţei, eficienţei, profesionalismului, responsabilităţii, sustenabilităţii, predictibilităţii şi legitimităţii. De la înfiinţarea sa au fost create Registrul electoral, Corpul experţilor electorali, Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV, Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale – SICPV, aplicația privind centralizarea candidaturilor – SILC, portalul www.votstrainatate.ro (aplicația pentru înregistrarea pentru vot prin corespondență și la secțiile de votare din străinătate), aplicația de monitorizare a finanțării partidelor politice www.finantarepartide.ro.
Autoritatea Electorală Permanentă este membru de drept al Asociației Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB) și al Rețelei de Competențe Electorale Francofone (RECEF), organisme internaționale din domeniul electoral. Totodată, AEP are memorandumuri de cooperare internațională semnate cu Ungaria, Republica Moldova, Tunisia, Ucraina, Regatul Hașemit al Iordaniei, Libia și Albania.
De asemenea, Autoritatea a încheiat parteneriate cu Uniunea Studenților din România, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) și Institutul Național de Administrație (INA).
Evenimentul aniversar prin care va fi marcată împlinirea celor 19 ani de activitate se va desfășura în data de 8 noiembrie 2022, la sediul AEP din str. Eugeniu Carada nr. 1, sala Octavian Opriș și va fi urmat de dezbaterea publică pe tema propunerilor de modificare a legislației electorale privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.