166328 – 10092022 – În perioada 4 iulie – 4 septembrie 2022, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Autoritatea Navală Română, a inițiat și organizat acțiunea „SAFE WATERS 2022”.
Activitățile comune de verificare și control au avut ca scop creşterea siguranţei activităților pe apă, în zona de litoral a Mării Negre, fluviului Dunărea şi pe luciurile de apă navigabile, precum și protejarea ecosistemului acestor zone.
Acțiunile comune au vizat respectarea legislației în domeniul transportului naval de pasageri și agrementului nautic, verificarea personalului navigant și a conducătorilor de ambarcațiuni pe linia consumului de băuturi alcoolice, punerea în navigație a navelor având la bord echipajul minim de siguranță, prevenirea şi combaterea furturilor de la bordul navelor, a pescuitului ilegal, respectarea regimului juridic al frontierei de stat și prevenirea și combaterea migrației ilegale.
Instituțiile participante au inițiat 1.507 acţiuni şi controale, fiind verificați 3.875 de cetățeni români și 1.374 de cetățeni străini (majoritatea personal navigant al navelor maritime sub pavilion străin), 4 cetățeni străini fiind depistați cu ședere ilegală.
Totodată, au fost verificate 116 societăţi comerciale, 52 de persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 2.043 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit și 1.419 nave.
În această perioadă, au fost constatate 173 de infracţiuni, aplicate 466 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 166.020 de lei și indisponibilizate, în vederea confiscării, 12 ambarcațiuni, 5 motoare de ambarcațiune, 3 autovehicule, 79 de unelte de pescuit, 495 de kilograme de pește, 21 de metri cubi material lemnos și 2.020 de kilograme de motorină, bunuri în valoare totală de aproximativ 450.000 de lei.
Din totalul infracțiunilor constatate, 98 sunt prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.
De asemenea, au fost constatate 45 de infracțiuni la Legea nr. 191/2003 privind transportul naval (personal navigant depistat sub influența băuturilor alcoolice pe timpul executării atribuțiilor de serviciu sau conducând o navă fără brevet/certificat de capacitate corespunzător, precum și punerea în navigație a unei nave fără echipaj minim de siguranță).
În vederea prevenirii producerii de evenimente sau accidente navale cu ambarcațiuni de agrement sau motovehicule nautice în zona de litoral a Mării Negre, au fost efectuate verificări, ce au avut ca obiect societățile comerciale care desfășoară activități de agrement nautic în scop comercial, în stațiunile Mamaia și Năvodari.