Acasă Politic Participarea ministrului Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor de externe UE de...

Participarea ministrului Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor de externe UE de la Praga

DISTRIBUIȚI
 166205 – 01092022  – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat, în perioada 30-31 august 2022, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care a avut loc la Praga, în cadrul Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene. Agenda discuțiilor a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva implicațiilor acesteia asupra relațiilor UE-Rusia, și relațiile UE-Africa, în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei.

În cadrul discuțiilor privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu a evocat evoluțiile înregistrate în ceea ce privește sprijinul multidimensional pe care România îl acordă Ucrainei, de exemplu, asistența acordată celor peste 2,1 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granițele țării sau sprijinul în contracararea crizei alimentare prin facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene prin România (până la data de 17 august, peste 3,4 milioane de tone de cereale ucrainene tranzitând țara noastră). Ministrul Aurescu a subliniat necesitatea ca UE și statele membre să continue acordarea unui sprijin consistent pentru Ucraina în plan politic, economic, umanitar și al dreptului internațional.

În egală măsură, ministrul Aurescu a exprimat preocuparea cu privire la așa-zisele „referendumuri” care ar urma să fie organizate în regiunile ocupate ale Ucrainei pentru a fi anexate la Rusia, subliniind faptul că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru un astfel de scenariu.

De asemenea, a subliniat importanța menținerii presiunii asupra Rusiei și, în acest context,  a exprimat susținerea pentru suspendarea integrală a Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor. Totodată, șeful diplomației române a arătat deschiderea țării noastre pentru adoptarea de măsuri suplimentare de restrângere a circulației cetățenilor ruși în UE, cu accent pe vizele în scop turistic, apreciind că astfel de măsuri trebuie să fie solid fundamentate juridic și să nu afecteze persoanele care au nevoie de vize umanitare, medicale sau de protecție, fie pentru opozanți, fie pentru persoane care sunt ținte ale amenințărilor regimului actual din Rusia. De asemenea, în acest context, oficialul român a arătat că este important ca eventualele măsuri ce pot fi luate să nu afecteze capacitatea UE de a expune generația tânără din Rusia la valorile europene.

Cu privire la implicațiile agresiunii împotriva Ucrainei asupra abordării UE a relațiilor cu Rusia, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat imposibilitatea revenirii la situația “business as usual” și a arătat că orice reflecție asupra viitorului relațiilor dintre UE și Rusia trebuie să țină cont de evoluțiile privind Ucraina, cu accent asupra necesității eliminării oricăror dependențe ale statelor membre UE față de Rusia.

În marja reuniunii Gymnich, a avut loc, de asemenea, o reuniune informală de lucru la care au participat miniștrii de externe din Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Aceasta a fost prima reuniune, în acest format, după decizia istorică din iunie 2022 a Consiliului European privind recunoașterea perspectivei europene pentru cele trei state asociate cu UE, respectiv acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a menționat importanța deosebită a deciziei Consiliului European din iunie 2022, atât pentru cele trei state asociate, cât și pentru UE, și a exprimat sprijinul pentru implementarea reformelor necesare incluse în opiniile Comisiei Europene cu privire la fiecare din cele trei state.

În acest context, a subliniat importanța Parteneriatului Estic (PaE) și necesitatea unei politici europene coerente și substanțiale pentru Vecinătatea Estică, prin adaptarea acestui Parteneriat la noile realități din vecinătatea UE, pentru a sprijini reformele din aceste țări, pentru a consolida reziliența acestora, precum și a dezvolta o mai bună conectare cu Uniunea Europeană. A subliniat că PaE are un potențial important de dezvoltare și este un instrument util pentru oferirea de proiecte concrete în sprijinul statelor din vecinătate, dar și pentru sporirea vizibilității UE în regiune.

Discuția privind relațiile UE-Africa a avut loc la șase luni după Summitul UE-Uniunea Africană (februarie 2022, Bruxelles). Agresiunea F. Ruse împotriva Ucrainei a intensificat numeroasele provocări cu care se confruntă statele de pe continentul african, cu accent asupra crizei alimentare generate de conduită Rusiei, făcând ca sprijinul UE să devină esențial.

Discuțiile au vizat identificarea unei mai bune adaptări a ofertei Uniunii Europene în cadrul unui parteneriat pe termen lung cu Africa, bazat pe interese comune. De asemenea, miniștrii de externe au discutat modalități de eficientizare a eforturilor diplomatice menite să contracareze dezinformarea și propaganda rusă pe continentul african, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul pentru obiectivele cooperării UE cu statele africane și a prezentat prioritățile țării noastre pentru relațiile UE cu acest continent.

În contextul gestionării efectelor agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, ministrul român a informat cu privire la contribuția României în combaterea narativului rus în Africa, precum și la sprijinul oferit de țara noastră pentru a facilita exportul de cereale din Ucraina către state afectate de criza alimentară. De asemenea, a informat că România va utiliza oportunitatea de dialog multilateral oferită de Adunarea Generală a ONU, din luna septembrie 2022, pentru a contracara narativul rus și pentru a promova eforturile țării noastre în domeniul securității alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.