166502 – 23092022 – Este omenește să uiți unele lucruri. Dar ne-am întrebat de multe ori, după o vârstă: „Când este normal să uiți și când nu?” Iată patru exemple.
Uiți unde ai parcat
Să uiți unde ai parcat mașina din cauză că nu ai dat atenție este normal și diferit de ce se întâmplă dacă ai Alzheimer.
Să spunem că ai Alzheimer, ai parcat mașina la un mall și ai petrecut înăuntru o oră. Când revii în parcare, nu te întrebi dacă ai parcat la nivelul trei sau patru, ci te gândești: „Nu-mi aduc aminte cum am ajuns aici”. Sau stai în fața unei mașini și nu recunoști că este a ta.
Uiți numele unei persoane sau titlul unui film
Să ai un cuvânt pe vârful limbii – se numește blocaj – este normal și nu înseamnă că ai Alzheimer.
Este una din cele mai obișnuite experiențe. Încerci să găsești un cuvânt și cel mai adesea un nume propriu, ca al unei persoane sau al unui film. Știi că știi cuvântul, dar nu-l poți spune pentru moment.
Acestea fiind spuse, eșecul în recuperarea de cuvinte poate fi și un semn timpuriu de Alzheimer. Cum poți ști că este ceva normal sau un simptom de demență?
Dacă este Alzheimer, ți se blochează zece cuvinte pe zi. Și nu sunt numai nume proprii, ci unele comune ca pix, lingură, bicicletă.
Uiți unde ai pus cheile sau alte lucruri
Să pierzi urma cheilor este normal, probabil doar rezultatul că nu le-ai dat atenție.
Dar să-ți pierzi cheile și să le găsești unde n-ar trebui să fie (în frigider sau în microunde), sau să le găsești și să te întrebi ale cui sunt sau la ce folosesc nu este normal. Poate fi semn de Alzheimer.
Uiți cum să faci cafeaua sau altă activitate normală
Aceasta are de-a face cu meoria musculară, care sigur că nu este stocată în mușchi. Se află în creier și este cea a sarcinilor îndeplinite frecvent. Este remarcabil de stabilă în timp – ne amintim cum să facem ce am învățat, în special dacă este o activitate de rutină.
Așa că dacă vrei să faci o cafea și nu-ți amintești cum să operezi aparatul, sau vrei să speli rufe și nu-ți mai amintești cum să folosești mașina poate fi un semn de Alzheimer.
Concluzie
A uita nu are mereu legătură cu Alzheimer. Poate fi doar o deteriorare cognitivă moderată (care nu progresează neapărat în Alzheimer), o deficiență de B12 sau lipsă de somn – sunt doar câteva cauze.
Așa cum faci pentru sănătatea inimii sau altele, merită să ai o discuție cu doctorul tău despre memorie și să-ți dai seama că poți avea și multă influență asupra sănătății creierului. – Surse: Ted.com, Infomedica.ro , Hotnews.ro