165944 – 11082022 – Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga planetă.
Județul Ilfov, nucleu logistic al zonei metropolitane București, împreună cu orașul Torino, cel mai important centru industrial din nord-vestul Italiei, dezvoltă primele pacte ecologice locale din România și Italia în cadrul proiectului „SMEs engagement for a GREEN transition – SME4GREEN” cofinanțat de Comisia Europeană.
Proiectul, ai cărui parteneri sunt Județul Ilfov – Consiliul Județean, Asociația Măgurele Science Park, Primăria orașului Torino și Environment Park Torino SPA, își propune ca până în anul 2024 să creeze premisele cooperării dintre IMM-urile din Ilfov și Torino și autoritățile publice și să faciliteze dezvoltarea de politici publice care să sprijine adoptarea de soluții verzi și digitale de către IMM-urile locale. În mod specific, se preconizează crearea, proiectarea și livrarea a 2 pacte ecologice locale în cele două regiuni, având ca rezultat o mai bună conștientizare a sustenabilității și a îmbunătățirii modelelor de afaceri durabile, o capacitate mai mare de inovare din punct de vedere al gestionării și integrării programelor ecologice și digitale și adoptarea de către IMM-uri a unor modele mai prietenoase cu mediul în activitatea pe care o desfășoară.
În cadrul proiectului vor fi analizate normele locale și vor fi încurajate soluții pentru colaborarea dintre mediul public și cel privat, în vederea adoptării de modele de business verzi și digitale pentru dezvoltarea rezilienței companiilor mici din cele două regiuni. În procesul de dezvoltare a pactelor ecologice locale, procesul de co-creare va fi ghidat de experți din Amsterdam (Olanda) – oraș etalon în implementarea cu succes a unui pact verde.
Data de semnare a contractului de finanțare este 11 mai 2022, iar termenul de finalizare a proiectului este 30 aprilie 2024.
În cadrul proiectului, 5 IMM-uri vor fi sprijinite să deruleze campanii de crowdfunding pentru introducerea pe piață a unor produse ecologice, verzi, care vizează economia circulară, iar 10 IMM-uri vor beneficia de mentorat în inovare, dezvoltarea de soluții verzi și digitalizare;
IMM-urile din cele două regiuni vor primi îndrumare din partea experților fonduri-structurale.ro pentru identificarea și aplicarea la finanțări europene (gestionate la nivel național sau european).
Proiectul „SMEs engagement for a GREEN transition – SME4GREEN” reprezintă o inițiativă de pionierat în România, care va aplica pentru prima dată conceptul „Green Deal”-ului european la nivelul autorităților și IMM-urilor care își vor adapta modelele de business. La nivel european, Comisia a selectat 8 proiecte pe care le va sprijini să dezvolte astfel de pacte ecologice locale, care vor deveni exemple pentru noi comunități. În cadrul acestei inițiative europene se dezvoltă pacte ecologice locale în Italia, România, Franța, Finlanda, Germania, Suedia, Croația, Austria, Danemarca, Olanda, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Cipru și Spania.
“Ne bucurăm să fim primul județ din România care implementează un pact ecologic local. Credem că în acest moment devine tot mai evidentă importanța alocării resurselor și încurajarea IMM-urilor în adoptarea unui plan de dezvoltare care ține cont de mediul înconjurător și de nevoia tot mai crescută de sustenabilitate. Nu există creștere pe termen lung fără viziune, iar la baza acestei viziuni stau atât colaborarea între autorități și mediul privat pentru dezvoltarea de politici, precum și eforturile susținute ale întreprinderilor mici și mijlocii care dezvoltă afaceri sănătoase nu doar din punct de vedere financiar, ci și social”, declară Mihaela Toader, președintele Asociației Măgurele Science Park și administrator public al județului Ilfov.