Acasă Cultura/Media CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei – Realitatea...

CNA: Amenzi de 10.000 de lei și 5.000 de lei – Realitatea Plus

DISTRIBUIȚI

165877 – 05082022 – Întrunit în ședința publică din data de 4 august 2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite, pentru emisiuni difuzate în perioada 06 –-19.02.2022 de postul Realitatea Plus. Constatând încălcări ale legislației audiovizuale, Consiliul a decis să aplice radiodifuzorului următoarele sancțiuni:

– amendă de 10.000 de lei pentru ediția din 06.02.2022 a emisiunii „Culisele Statului Paralel” în cadrul căreia au fost încălcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora: „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”. Printre titlurile afișate pe ecran: „Georgescu dezvăluie planul resetării României”; „Georgescu: România acceptă supusă orice din partea NATO”; „Georgescu: Scutul Deveselu e o rușine diplomatică”;

– amendă de 5.000 de lei, deoarece în emisiunea „Legile Puterii” din 10.02.2022 nu au fost respectate dispozițiile art. 40 alin. (1) și nici cele ale art. 66 din Decizia CNA nr. 220/ 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual [Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt; Art. 66 – În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică].

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.