165649 – 18072022 – Războiul din Ucraina arată că dominația Occidentului se apropie de sfârșit, pe măsură ce China se ridică la statutul de superputere în parteneriat cu Rusia, într-unul dintre cele mai importante puncte de inflexiune din ultimele secole, a declarat fostul premier britanic Tony ir, citat de Reuters.
Lumea, a spus Blair, se află într-un moment de cotitură în istorie comparabil cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial sau cu prăbușirea Uniunii Sovietice: dar de data aceasta, este clar că Occidentul nu mai este în ascensiune.
„Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice a Occidentului”, a afirmat Blair în cadrul unei conferințe intitulate „După Ucraina, ce lecții mai avsem acum pentru conducerea occidentală?”.
„Lumea va fi cel puțin bipolară și posibil multipolară. Cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va veni din partea Chinei, nu a Rusiei”, a spus Blair.
Invazia Rusiei în Ucraina a ucis mii de oameni și a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulți oameni se temeau că lumea se află în pragul unui război nuclear.
Președintele Vladimir Putin spune că Occidentul i-a declarat război economic, încercând să izoleze Rusia prin sancțiuni, iar Kremlinul afirmă că Rusia se va îndrepta către puteri precum China și India.
Locul Chinei ca superputere este natural și justificat
Războiul din Ucraina, a declarat Blair, a clarificat faptul că Occidentul nu se poate baza pe China „să se comporte într-un mod pe care noi l-am considera rațional”.
Președintele chinez Xi Jinping a continuat să-l susțină pe Putin și a criticat „abuzul” sancțiunilor din partea Occidentului. Putin a făurit ceea ce el numește un „parteneriat strategic” cu China.
În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei, dar după ce s-a deschis investițiilor străine și a introdus reforme de piață, a devenit a doua cea mai mare economie a lumii.
Se preconizează că economia sa va depăși Statele Unite într-un deceniu și este lider în unele tehnologii ale secolului XXI, cum ar fi inteligența artificială, medicina regenerativă și polimerii conductivi.
„Locul Chinei ca superputere este natural și justificat. Nu este Uniunea Sovietică”, a declarat Blair, care a fost prim-ministru între 1997 și 2007. Aliații săi vor fi probabil Rusia și Iranul. Occidentul nu ar trebui să lase China să o depășească din punct de vedere militar, a afirmat el.
„Ar trebui să creștem cheltuielile pentru apărare și să menținem superioritatea militară”, a spus Blair.
Statele Unite și aliații săi „ar trebui să fie suficient de superioare pentru a face față oricărei eventualități sau tip de conflict și în toate domeniile”, a mai declarat fostul premier britanic.