165103 – 06062022 – Războiul din Ucraina i-a făcut pe mulți oameni din întreaga lume să se simtă stresați și anxioși. Venind după o pandemie care a avut deja un impact devastator asupra sănătății mintale, știrile despre război nu au făcut decât să accentueze sentimentele de teamă și incertitudine despre care se știe că cresc anxietatea.
Cei care nu sunt atât de aproape de zone de conflict s-ar putea întreba de ce sănătatea lor mintală ar avea de suferit din cauza știrilor și imaginilor pe care le văd. O explicație pentru acest lucru poate fi faptul că creierul nostru este proiectat să caute amenințări pentru a ne proteja de potențiale pericole. Acest lucru poate duce la o permanentă verificare a știrilor pentru a fi pregătiți pentru ce este mai rău (doomscrolling-ul).
Un alt motiv pentru care vizionarea știrilor din Ucraina poate afecta sănătatea mintală este că a fi martor la suferința altora ne poate face să simțim durere. Vederea poveștilor personale împărtășite pe rețelele de socializare ne face să ne simțim mai conectați la oameni decât arată statisticile despre victime, crescând și mai mult empatia noastră.
Gestionarea bunăstării
Recunoașteți sentimentele: mulți oameni încearcă să își îndepărteze sentimentele spunând lucruri precum: „Sunt prost – există oameni care se luptă cu adevărat în lume”. Deși, fără îndoială, există și alții care suferă, iar acest lucru nu anulează sentimentele pe care le aveți.
Poți să te simți anxios și supărat pentru tine și pentru ceilalți sau chiar să ai sentimente contradictorii: ești recunoscător pentru că tu ești în siguranță și trist pentru că alții sunt în pericol. Încercarea de a raționaliza sau de a respinge emoțiile nu le va face să dispară, ba chiar vă poate face mai emoțional și mai puțin capabil să le faceți față.
Recunoașterea și acceptarea sentimentelor noastre fără judecată pot duce la îmbunătățirea sănătății mintale prin reducerea poverii negării sentimentelor negative.
Conștientizați-vă sentimentele: poveștile pe care le aflăm de la televizor sau de pe rețelele de socializare pot declanșa propriile noastre experiențe personale când ne-am simțit neputincioși sau părea că lucrurile scapă de sub control, sentimente de pierdere, amintiri ale fricii de separare de cei dragi sau incertitudine.
Trebuie să știți însă că motivele pentru care o persoană experimentează fiecare dintre aceste emoții pot avea cauze diferite. Spre exemplu, o persoană care aparține unei minorități și este martor la discriminarea refugiaților minoritari va retrăi propriile experiențe de discriminare. Imaginile cu familii separate le pot aminti oamenilor că în timpul pandemiei au fost separați de cei dragi.
Acționați: gândiți-vă dacă puteți face lucruri practice pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie: să donați către o organizație de caritate sau să faceți voluntariat. Ambele situații vă pot ajuta să depășiți sentimentele de neputință și, de asemenea, vă pot îmbunătăți sănătatea mintală, oferindu-vă un sentiment de recompensă prin ajutorul altora.
Faceți-vă timp pentru propria persoană: deoarece nu este întotdeauna posibil sau dorit să evitați total știrile, luați în calcul controlul perioadei în care interacționați cu știrile. Evitați-le chiar înainte de culcare și la prima oră a dimineții, deoarece vă vor crește nivelul de atenție, ceea ce poate crește nivelul de stres, iar creierul are nevoie de relaxare și odihnă.
De asemenea, ați putea dori să vă gândiți să faceți ceva bun pentru dvs.: să discutați cu cineva cu care vă face plăcere, să vă plimbați, să stați în aer liber sau să gatiți mâncarea preferată. Acest lucru vă mută atenția de la știrile despre război, vă va crea o stare pozitivă și mai rezistentă, cu care să faceți față mai bine grijilor.
În cele din urmă, nu putem controla rezultatul conflictului. Dar controlul asupra lucrurilor pe care le putem schimba – cum ar fi cât de multe știri consumăm sau activitățile pe care le facem pentru a ne ajuta să ne relaxăm – ne va ajuta să ne păstrăm mai bine sentimentul de bunăstare atunci când lumea pare să fi scăpat de sub control. (traducere șo adaptare după The Conversation) Foto: Digi 24