Acasă Social Aparare Reuniune a șefilor forțelor navale din Europa, la București

Reuniune a șefilor forțelor navale din Europa, la București

DISTRIBUIȚI

 164750 – 13052022 – Reuniunea Comandanților Marinelor Militare din Europa (Chiefs of European Navies – CHENS), organizată de Forțele Navale Române, a avut loc, în București, în zilele de 11 și 12 mai.

În contextul actualelor provocări de securitate din spațiul maritim european, CHENS contribuie la consolidarea unei viziuni unitare în rândul reprezentanților forțelor navale europene privind cooperarea în domeniu și facilitează discutarea unor concepte definitorii, de actualitate, ale mecanismului de comandă și control, precum și dezvoltarea dialogului militar la nivel înalt și a cooperării militare europene în domeniul naval.

Țara noastră deține președinția acestui forum european de anul trecut, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait, va preda astăzi conducerea structurii omologului său irlandez, commodore Michael Malone.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, prezent la deschiderea oficială a activității, a salutat prezența, în România, a celor 25 de șefi ai forțelor navale din țările europene membre ale UE sau ale NATO și a reprezentanților conducerilor Comandamentului Maritim Aliat al NATO și ai Flotei a VI-a a SUA dislocată în Europa, care au statut de observator.

În alocuțiunea sa, ministrul a făcut referire la războiul din Ucraina și la situația tensionată din Marea Neagră, precizând că „trăim cu toții vremuri extrem de grele aici, în regiunea Mării Negre, în urma agresiunii militare a Federației Ruse asupra unui stat suveran și independent, Ucraina”.

„Prezența dumneavoastră la București este cu atât mai relevantă în contextul în care se poartă lupte în Marea Neagră, forțele ruse fiind, de fapt, aproape de gurile Dunării, pe Insula Șerpilor. România monitorizează cu mare atenție această situație, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa, și rămâne procupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulația internațională”, a mai spus Vasile Dîncu.

De asemenea, ministrul a reiterat faptul că operaționalizarea Grupului de luptă al NATO în România este tot mai aproape și că, împreună cu cele din Bulgaria, Slovacia și Ungaria, va duce la consolidarea acestui flanc al Alianței.

În context, ministrul a apreciat rolul marinelor militare în acest context geopolitic complicat și a spus că este convins că „participarea la misiunile și operațiile navale ale NATO și Uniunii Europene au contribuit la obținerea interoperabilității atât de necesare în acest moment”.

În final, Vasile Dîncu a opinat că războiul dintre Rusia și Ucraina scoate în evidență o serie nouă de provocări la adresa securității globale, cu implicații pe termen scurt, mediu și lung, și că în fața acestora „trebuie să rămânem uniți, să cooperăm strâns, așa cum am făcut mai ales de la declanșarea acestui război inuman, să continuăm să ne antrenăm împreună, să executăm misiuni în zonele de responsabilitate și interes și, esențial, să evoluăm împreună”.

Ministrul s-a întâlnit cu comandanții Marinelor Militare din Europa și miercuri 11 mai, în prima zi a evenimentului, la sediul MApN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.