164672 – 09052022 – Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 14 mai, la nivel național și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfășurate în format fizic, după două ediții de pandemie. ”În Capitală va fi un record de obiective, peste 60”, spune la RFI, Dragoș Neamu, coordonatorul Departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale -Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
Cea de a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc pe 14 mai la nivel naţional şi propune publicului expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte, tururi interactive, toate desfăşurate în format fizic, după două ediţii de pandemie.
Anul acesta, evenimentele vor fi oferite de peste 200 de muzee şi case memoriale, galerii şi grădini de artă, institute şi centre culturale, rezidenţe, saloane şi studiouri creative, spaţii ale memoriei, castele, palate, cetăţi, mori, teatre, universităţi, cinematografe, biblioteci, primării sau „case ale experimentelor din toată ţara”.
După cele două ediţii online sau hibrid (fizic şi online) din pandemie, evenimentele găzduite de muzee şi organizaţii culturale vor fi deschise vizitatorilor în a doua sâmbătă a lunii mai, până noaptea târziu, în buna tradiţie a Nopţii Muzeelor europene, cu peste 120 activări speciale, în acest moment, puse la cale în aproximativ 80 de localităţi din aproape 39 de judeţe în toată ţară, fie ele mari centre culturale, oraşe, comune sau chiar sate.
În Bucureşti, unde evenimentele se vor desfăşura în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB, circuitul Nopţii Muzeelor include până acum recomandări pentru peste 60 de de muzee şi entităţi culturale prietene, care s-au pregătit cu nenumărate intervenţii artistice.
”Din punct de vedere cantitativ, oferta este mai consistentă ca niciodată. Probabil au fost acești doi ani de așteptare, în care Noaptea Muzeelor a fost organizată așa cum s-a putut. Practic, pe București avem 62 de obiective, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. La nivel național, avem peste 200 de obiective și acoperim cam 39 de județe. „, explică la RFI, Dragoș Neamu, coordonatorul Departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale -Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
Harta-program a Nopții Muzeelor pentru București este disponibilă online. Aceasta va avea și o versiune tipărită în 15.000 de exemplare și va putea fi obținută odată cu vizitarea primul obiectiv din seria de 60 incluse în oferta pentru București. În plus față de ce puteți vedea pe hartă, mai sunt 4 puncte de interes – Muzeul de Artă Recentă, Facultatea de Istorie a Universității București, Fundația Remarkable Romanian Results și Muzeul Universității București, transmit organizatorii.