164946 – 25052022 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut marți, 24 mai 2022, în marja ediției de anul acesta a Forumului Economic Mondial (“World Economic Forum”), desfășurată la Davos-Klosters, întrevederi cu prim-ministrul Guvernului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu.
Ministrul Bogdan Aurescu și cei doi înalți oficiali ai Republicii Moldova au abordat aspecte legate de situația regională pe fondul agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și modalități de contracarare a efectelor acesteia asupra Republicii Moldova.
Șeful diplomației române a subliniat că România va continua să acorde un sprijin solid și calibrat necesităților Republicii Moldova, atât politic, începând cu susținerea activă a demersurilor privind avansarea parcursului european al Republicii Moldova, cât și în plan bilateral, prin asistență financiară, materială și transfer de expertiză.
Cei trei oficiali au vorbit astfel despre perspectivele emiterii Opiniei Comisiei Europene asupra statutului Republicii Moldova de stat candidat la aderarea la UE.
Au fost discutate totodată aspecte legate de agenda contactelor politico-diplomatice pentru perioada imediat următoare, pentru o acțiune cât mai eficientă și coordonată în sprijinul Republicii Moldova și, în general, pentru avansarea agendei bilaterale.
În acest context, au fost abordate aspecte legate de facilitarea tranzitului mărfurilor din Republica Moldova și din Ucraina în și prin România, pentru sprijinirea eforturilor de combatere a crizei alimentare agravate la nivel global de agresiunea rusă în Ucraina. Oficialii au abordat în acest context necesitatea accelerării realizării proiectelor de interconectare, cu accent pe podurile peste Prut. Totodată, au fost discutate aspecte tehnice legate de debursarea donatiei de 10 milioane de euro recent decisă de România. În același timp, oficialii de la București și Chișinău au căzut de acord asupra necesității accelerării implementării Acordului privind grantul de 100 de milioane de euro, recent intrat în vigoare, prin identificarea rapidă a proiectelor care vor fi finanțate.