Acasă Cultura/Media 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor

18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor

DISTRIBUIȚI

Importante instrumente de schimb cultural, de îmbogăţire a culturilor şi de dezvoltare a cooperării şi păcii

164832– 18052022 – La 18 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor, un eveniment organizat începând din 1977 de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). An de an, tot mai multe muzee din întreaga lume participă la Ziua internaţională a muzeelor. Spre exemplu, anul trecut , la eveniment au participat peste 37.000 de muzee din aproximativ 158 de ţări şi teritorii. Evenimentele şi activităţile planificate pentru a sărbători Ziua internaţională a muzeelor sunt organizate la 18 mai sau în jurul acestei date și pot dura o zi, un weekend sau o săptămână întreagă.

Muzeele, parteneri strategici în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite

Tema zilei, în 2022, este ”The Power of Museums”. Muzeele au puterea de a transforma lumea din jur iar ca locuri incomparabile de descoperire, ele învaţă lumea întreagă despre trecutul ei şi îi deschide mintea către idei noi – doi paşi esenţiali în construirea unui viitor mai bun. În cadrul acestui eveniment se doreşte explorarea potenţialului muzeelor şi aducerea de schimbări pozitive în comunităţile acestora prin trei obiective: puterea dobândirii durabilităţii – muzeele sunt parteneri strategici în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite.

Puterea inovării în ceea ce priveşte digitalizarea şi accesibilitate

În calitate de actori cheie în comunităţile lor locale, muzeele contribuie la o mare varietate de Obiective, care includ promovarea economiei sociale şi diseminarea informaţiilor ştiinţifice despre provocările de mediu; puterea inovării în ceea ce priveşte digitalizarea şi accesibilitatea – muzeele au devenit locuri de joacă inovatoare în care noile tehnologii pot fi dezvoltate şi aplicate în viaţa de zi cu zi. Inovaţia digitală poate face muzeele mai accesibile şi mai atractive, ajutând publicul să înţeleagă concepte complexe şi pline de nuanţe; puterea construirii comunităţii prin educaţie – prin colecţiile şi programele sale, muzeele unesc o ţesătură socială care este esenţială în construirea comunităţii.

“Noaptea europeană a muzeelor”

Prin susţinerea valorilor democratice şi oferind tuturor oportunităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, ele contribuie la formarea unei societăţi civile informate şi angajate. Începând din 2011 ICOM susţine “Noaptea europeană a muzeelor”, un eveniment care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai. Creat, în 2005, de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat, în prezent, de Consiliul Europei, UNESCO şi ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să îşi deschidă porţile publicului larg până după miezul-nopţii fără a percepe vreo taxă, organizând o serie de activităţi culturale.

Sursa: https://icom.museum/.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.