164403 – 18042022 – România este o țară prooccidentală, iar poporul român, în proporție de 70%, sprijină această instituție a apartenenței noastre la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă, într-un interviu la Radio România Actualități.
Realizator – Cătălin Cîrnu: Îmi permit să mai citez dintr-o declarație a dumneavoastră. Mai spuneaţi că o economie dinamică este calea sigură spre dezvoltare, cu noi locuri de muncă, dar și servicii publice de calitate pentru cetățeni. Mă gândesc că ați discutat și cu investitorii și cu mediul de afaceri cum putem relansa economia României.
Nicolae Ciucă: Într-o situaţie de criză, aşa cum am afirmat, este limpede că singura soluţie sunt investițiile. Ați spus mai devreme că principala noastră preocupare este să protejăm românii și economia de impactul crizelor din ultima vreme. Trebuie subliniat că românii au avut de înfruntat o criză sanitară, apoi a venit criza economică și începând cu luna februarie, iată, ne confruntăm și cu o criză de securitate, un război la granița noastră, în țara vecină, Ucraina, ca urmare a invaziei forțelor armate ruse. Ceea ce doresc să subliniez este faptul că în acest moment, pentru a putea să protejăm economia, să protejăm locurile de muncă, să creăm mai multe locuri de muncă. Avem nevoie ca mediul de afaceri, antreprenorii români să fie sprijiniți și aș dori să înțelegem această perioadă ca fiind efectiv îndreptată spre a asigura stabilitatea și, pe cât posibil, dezvoltarea economiei țării noastre. Am avut dese întâlniri cu investitorii români și cu cei străini. Această relansare, această stabilitate și, de ce nu, relansare a economiei o putem face doar împreună. Aici este rolul Guvernului de a veni cu politici care să încurajeze și să sprijine investițiile, iar mediul de afaceri trebuie să continue planurile de dezvoltare, iar pentru asta are nevoie de predictibilitate, are nevoie de stabilitate legislativă și, desigur, avem nevoie să întreținem acest dialog permanent cu dumnealor pentru a putea înțelege realitatea, a putea înțelege oportunitățile și, sigur, trebuie să fim în măsură să facem managementul riscurilor. Este adevărat, instituțiile financiare internaționale confirmă că soluțiile noastre au fost și sunt cele potrivite, iar aceste aprecieri anunțate public sunt semnale foarte bune pentru nevoile de investiții. Nu am crescut nicio taxă, iar această predictibilitate este un atu important. Anul acesta avem cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani prevăzuți în buget – 88 de miliarde de de lei. De asemenea, am luat toate măsurile pentru a putea să absorbim, să atragem o sumă cât mai mare din banii europeni – discutăm de 80 de miliarde de euro -, care asigură atât stabilitatea, cum spuneam, dar oferă posibilitatea să dezvoltăm economia, oferă posibilitatea să putem să asigurăm locuri de muncă, oferă posibilitatea să ne gândim că prin această creștere economică putem să asigurăm României reducerea decalajului între țările din zona de est și țările din zona de vest.
Realizator: Daniela Petrican – Recent ați lansat pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”. Este suficient acest pachet sau aveți în vedere și alte programe?/lbadiu
Nicolae Ciucă: Acest pachet de sprijin pentru România se bazează pe rezultatul analizelor pe care le-am făcut la nivelul Guvernului. Se bazează pe concluziile pe care le-am desprins din dialogul cu societatea civilă și în momentul de față, practic, el reprezintă ansamblul de măsuri prin care noi intenționăm să asigurăm, așa cum spuneam, stabilitatea economică până la sfârșitul anului și, de asemenea, să creăm premisele pentru ca economia să se dezvolte. Trebuie să ne asigurăm că cetățenii vulnerabili beneficiază de sprijinul Guvernului, beneficiază de solidaritate. Noi trebuie să nu uităm că în astfel de situații de criză avem nevoie și de astfel de acte de solidaritate, pentru că atunci când ajuți, trebuie să fii conștient că într-un final, chestiunea aceasta, acest ajutor se întoarce înapoi. Unii zic de zece ori, eu zic că dacă mi se întoarce înapoi de două ori sau de trei ori mai mult este suficient pentru gestul pe care îl facem. Sigur, acest cadru de solidaritate pe care noi l-am asigurat, acest cadru de măsuri economice pe care noi l-am asigurat, el va trebui adaptat în funcție de dinamică, în funcție de evoluția situației. Cred că prin acest cadru, Guvernul, împreună cu mediul de afaceri, împreună cu investitorii străini, împreună cu instituțiile europene, poate să asigure această stabilitate despre care am vorbit.
Realizator – Cătălin Cîrnu: Da, să nu uităm, 2022 este și Anul Tineretului în România. Aminteați de mai multe programe destinate, până la urmă, creșterii economiei României. Agricultura rămâne un domeniu strategic pentru acest an și pentru următorii?
Nicolae Ciucă: Agricultura face parte din măsurile pe care noi le-am cuprins în acest pachet, pachetul de măsuri pe care l-am discutat la nivelul coaliției – și aici aș face o paranteză legată de coaliție. Anul trecut, când s-a format această coaliție, au fost multe semne de întrebare, poate puțini au fost cei care s-au așteptat să realizăm un astfel de demers politic, dar iată că asăzi se dovedește a fi fost decizia unor oameni politici maturi, responsabili, care au înțeles că avem nevoie de stabilitate politică. Avem nevoie de înțelegerea situației concrete prin care trecem și avem nevoie de decizii și programe politice coerente, prin care să putem să trecem țara prin criză. Revenind la agricultură, trebuie să subliniez că măsurile de susținere a agriculturii, care de altfel reprezintă un domeniu strategic pentru România, trebuie să subliniem că suntem o țară cu un potențial agricol foarte mare în cadrul Uniunii Europene și nu numai și agricultura reprezintă un domeniu esențial pentru guvern și pentru coaliția de guvernare. Practic, prin măsurile pe care le-am luat, am făcut în așa fel încât atât fermierii, cât și IMM-urile din sectorul agricol și industria agroalimentară, toți cetățenii care lucrează în acest domeniu să poată să beneficieze de sprijin guvernamental și în final, cetățenii României să beneficieze de garantarea securității alimentare.
Realizator: Daniela Petrican: Ați vorbit de solidaritate ceva mai devreme. Aveți resurse disponibile pentru a putea susține populația, având în vedere criza economică post COVID, amplificată de creșterile de prețuri, mai ales la energie și carburanți și, nu știu, ce rol va juca Legea offshore?
Nicolae Ciucă: După cum ați putut constata din programul pe care l-am prezentat cu ceilalți doi lideri ai coaliției, cu domnul Marcel Ciolacu și cu domnul Kelemen Hunor, am avut în vedere ca partea socială să aibă, componenta socială să aibă, de asemenea, un conținut substanțial. Practic, 40% din aceste măsuri au ca țintă sprijinirea populației vulnerabile. Pentru a putea să întreprindem și să asigurăm toate aceste resurse, am făcut în așa fel încât să sprijinim tot ceea ce înseamnă investiții. Iar pentru partea de asigurare a independenței energetice, la nivelul coaliției am luat decizia să ne asumăm Legea offshore. România nu este o țară care să fie foarte afectată de lipsa resurselor, lipsa surselor de energie și gaze, România are potențial în ambele domenii și de aceea aici venim cu două componente: una este să ne înscriem în programele Uniunii Europene, pentru a dezvolta noi surse de energie și aici avem ca obiectiv să dezvoltăm sursele de energie regenerabilă, iar în ceea ce privește independența pe resursa de gaz față de Federația Rusă, am decis ca prin această lege să asigurăm stabilitate și predictibilitate legală mediului de afaceri în domeniu. Astfel, există posibilitatea ca în scurt timp să putem să începem investițiile în perimetrul Neptun Deep și să asigurăm exploatarea gazelor din Marea Neagră. Totodată, asigurărăm exploatarea gazelor de pe teritoriul național de la mare adâncime, această investiție putând să asigure gaze începând cu anul 2024.
Realizator – Cătălin Cîrnu: Aţi amintit..
Nicolae Ciucă: Din Marea Neagră…
Realizator – Cătălin Cîrnu: Vă rog!
Nicolae Ciucă: Avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătatea acestui an, există deja o investiție făcută de Black Sea Oil and Gas și au semnat deja documentele de recepție, existând posibilitatea să putem să asigurăm 1 miliard de metri cubi de gaze anual prin această investiție și, desigur, la sfârșitul anului 2026, începutul lui 2027 să avem primele gaze din perimetrul Neptun Deep.
Realizator – Cătălin Cîrnu: Da, și poate vom ajunge la acea independența energetică de care vorbea și șeful statului, Klaus Iohannis. Profit acum și vom încheia interviul cu o ultimă întrebare. Ați amintit de gazele rusești. Ştim cu toții care este situația lângă granița României cu războiul din Ucraina. Ce le-aţi transmite, sau cât de liniștiți ar trebui să fim noi, românii?
Nicolae Ciucă: România, în această perioadă, la fel ca celelalte țări, trece printr-o perioadă dificilă, la care nu ne-am mai fi gândit în secolul 21. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că reacția României, a românilor din această perioadă este exemplară, atât la nivelul societății civile, a oamenilor obișnuiți, cât și a instituțiilor. Am putut să vedem drama refugiaților. Emoția produsă de drama acestor refugiați a produs o reacție care ne face mândri pe toți; ea vine din furia împotriva acestei invazii, dar și din dorința de a contribui cu ceva la limitarea acestor efecte dramatice. Și aici, vă rog să-mi permiteți foarte pe scurt să subliniez ceea ceea ce s-a făcut cu adevărat: avem reacția oamenilor din județele de graniță, fie că vorbim de granița de nord, nord-est, dar și din sud-est. Practic, ei sunt cei mai îngrijorați, lor nu le vin informații doar de la televizor, dar și din realitatea din jur, iar reacția lor, încă o dată, a fost exemplară. Oamenii care lucrează în sistemul de stat, atât militarii, dar și lucrătorii din alte structuri, la graniță, la vămi, în administrație, în sistemul medical și aș dori să subliniez că societatea civilă, jurnaliștii și oamenii cu credibilitate, majoritatea au făcut ceva în aceste zile și acel ceva este deosebit de important, pentru că au luat atitudine și asta nu pentru că le-a cerut-o cineva, ci pentru că așa au simțit. Lucrul acesta l-am perceput de la nivelul guvernului. Ceea ce vreau să vă spun este că România are astăzi garanții de securitate cum nu a avut niciodată. Suntem țară membră a Alianței Nord-Atlantice, suntem țară membru a Uniunii Europene, putem să vedem, s-au luat decizii în acest sens, sunt mai multe trupe și dotări ale Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul României. Asta putem să o constatăm că nu este doar pe termen scurt, dar și o prezență consolidată, constantă. Trebuie să reamintim că România este o țară prooccidentală, poporul român, în proporție de 70%, sprijină această instituție a apartenenței noastre la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană. Sunt elemente de garanție că aparținem acestei civilizații a Vestului și că tot ceea ce facem noi, responsabilitatea noastră este să ducem mai departe dorința românilor
Realizator – Cătălin Cîrnu: Rămânem liniştiţi, dar şi vigilenţi. Să sperăm că până la urmă va fi pace, nu doar în Ucraina, pace pe pământ. Mulțumim pentru discuția pe care am purtat-o astăzi la „Apel matinal”!
Nicolae Ciucă: Vă mulţumesc, vă doresc o zi bună şi săptămână luminată!
sursa:romania-actualitati.ro