164237 – 05042022 – În cadrul eforturilor UE de sprijinire a Ucrainei în urma invaziei Rusiei, ambasadorii la UE au aprobat ieri o propunere care le permite statelor membre să aibă acces imediat la o finanțare inițială mai importantă din partea REACT-EU (Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei) și care facilitează acordarea de sprijin pentru a se răspunde nevoilor de bază ale refugiaților din Ucraina.
În total, în acest an va fi plătită o sumă de 3,5 miliarde de euro ca prefinanțare inițială suplimentară din partea REACT-EU, unul dintre cele mai mari programe de redresare post-pandemie care urmărește să consolideze fondurile politicii de coeziune și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).
Cea mai importantă parte a finanțării va fi plătită statelor membre în care s-a înregistrat un număr mai ridicat de sosiri, fie ca țări de tranzit, fie ca țări de destinație finală.
Propunerea permite reducerea presiunii asupra bugetelor publice ale statelor membre, astfel încât acestea să poată gestiona afluxul de refugiați din Ucraina.
În acest scop, prefinanțarea tranșei corespunzătoare anului 2021 din partea REACT-EU va crește de la 11% la 15% pentru toate statele membre și de la 11% la 45% pentru țările UE în care afluxul de refugiați din Ucraina era mai mare de 1% din populația lor la sfârșitul primei luni după invazia rusă.
Țările care vor beneficia de o prefinanțare de 45% sunt Ungaria, Polonia, România și Slovacia, care au frontiere comune cu Ucraina, precum și Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia și Lituania, care au primit un număr de persoane strămutate ce reprezintă mai mult de 1% din populația lor la data de 23 martie 2022.
În plus, propunerea instituie un cost unitar pe persoană, permițând astfel o execuție mai ușoară și mai rapidă a fondurilor.
Mai ales, costul unitar va facilita finanțarea nevoilor de bază ale persoanelor din Ucraina cărora UE le-a acordat protecție temporară sau care beneficiază de un alt regim de protecție adecvată în temeiul dreptului național.
Acest cost unitar este stabilit la 40 EUR pe săptămână și poate fi utilizat pentru o perioadă maximă de 13 săptămâni, începând cu data sosirii persoanei în cauză în Uniunea Europeană.