Acasă Externe Evacuarea membrilor internaționali ai Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina...

Evacuarea membrilor internaționali ai Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina a fost finalizată

DISTRIBUIȚI

163830 – 09032022 – Ministerul Afacerilor Externe informează că au fost finalizate demersurile MAE român de sprijinire a efortului de evacuare temporară a membrilor internaționali ai Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Ucraina. Această operațiune complexă a antrenat mai multe state participate la OSCE, printre care și România, anunță MAE.

De la începutul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, România a sprijinit, printr-un efort interinstituțional coordonat de MAE, evacuarea temporară din Ucraina a membrilor Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE din regiunile Cernăuți, Ivano-Frankivsk și Lvov.

Ulterior, România a asigurat susținere punctuală pentru evacuarea unui număr important de membri ai MSM, care își desfășurau activitatea în regiunile Donețk și Luhansk. 

În strânsă cooperare cu autoritățile din Republica Moldova, România a sprijinit, în ultima etapă a operațiunii, și evacuarea ultimului grup de observatori ai Misiunii Speciale de Monitorizare OSCE și a conducerii Misiunii.

Pe tot parcursul procesului de evacuare, Ministerul Afacerilor Externe s-a aflat în permanentă legătură cu Secretarul General al OSCE și cu echipa sa și a oferit susținere misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din regiune în toate etapele evacuării.

Ministerul Afacerilor Externe menționează activitatea reprezentanților Ambasadei României la Kiev, aflați în task-force-ul din cadrul MAE, care au menținut constant legătura cu membrii români ai MSM, încă de la începutul activității acestei Misiuni a OSCE. Totodată, MAE mulțumește tuturor instituțiilor române care s-au implicat prompt și substanțial în această operațiune complexă, de durată și riscantă. Grație acestui sprijin, contribuția României la evacuarea temporară a membrilor internaționali ai MSM a fost semnificativă și a demonstrat din nou atașamentul României față de principiile și angajamentele care stau la baza OSCE.

În continuare, România pledează pentru stabilirea coridoarelor umanitare necesare pentru organizarea fluxului populației care părăsește Ucraina, respectiv pentru facilitarea evacuării civililor din zonele de conflict activ. În acest sens, face apel la Federația Rusă pentru îndeplinirea obligațiilor asumate conform dreptului internațional umanitar și dreptului internațional al drepturilor omului.

Misiunea Specială de Monitorizare (MSM) a OSCE în Ucraina și-a început activitatea la cererea Guvernului Ucrainei, în baza Deciziei 1117 a Consiliului Permanent OSCE, adoptată prin consens de cele 57 state participante OSCE, pe 21 martie 2014. Observatorii OSCE au ca misiune monitorizarea și informarea imparțială și obiectivă despre situația din Ucraina, precum și facilitarea dialogului dintre părți. MSM Ucraina numără 1.319 persoane, monitori și personal de sprijin. Un număr de 34 dintre monitorii OSCE din Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE sunt cetățeni români.

Din data de 7 martie, odată cu încheierea evacuării temporare a membrilor internaționali din aria operațiunilor Misiunii, MSM și-a suspendat activitatea și rapoartele zilnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.