164086– 28032022 – La câteva zeci de metri de fosta groapă de gunoi Glina, dezafectată în urmă cu câțiva ani, a „apărut” o altă groapă de gunoi, de această dată, ilegală. Se întinde pe o suprafață de peste 20 de hectare și adăpostește unele dintre cele mai periculoase deșeuri. Pot fi văzute mii de tone de resturi provenite din demolări, movile de sticlă, de azbest și de plastici auto. Multe dintre acestea sunt arse periodic. Resturile rămase în urma zecilor de arderi stau mărturie în acest sens.
„Gândiți-vă că plasticul este de 4.500 de ori mai poluant și mai periculos din punct de vedere al compușilor chimici decât lemnul. Vorbim de o poluare atmosferică, emisii, vorbim de terenuri arabile infestate, vorbim de o pânză freatică care este cel mai probabil puternic infestată.”, a declarat Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.
Grav este că zona poluată este încercuită de zeci de case. Cu toate acestea, depozitul ilegal are doar două căi de acces care sunt controlate de câteva familii din zonă. Activiștii de mediu susțin că niciun poluator nu depozitează acolo fără a plăti înainte o „taxă”.
Localnicii spun că deși au sesizat în nenumărate rânduri autoritățile locale, Poliția dar și inspectorii Gărzii de Mediu, problema nu a fost rezolvată. Depozitările au continuat, mirosurile sunt la fel de insuportabile și mediul este la fel de poluat. Primăria a montat două camere video pentru a supraveghea zona însă demersul pare că nu prea dă randament.
„S-au făcut o gramadă de sesizări, a venit Poliția, dar degeaba. Nu se întamplă nimic atât timp cât li se permite să arunce. De undeva li se permite, nu?”, a declarat unul dintre locuitorii comunei Glina.
Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu s-au arătat surprinși de gravitatea lucrurilor descrise. Dau însă asigurări că vor face verificări chiar de luni.
„Sunt convinsă că acolo, dacă este vorba de această suprafață mare, s-au mai făcut verificări. O să vedem în cursul zilei de mâine ce măsuri au fost dispuse, în sarcina cui. Oricum, se va relua verificarea dacă din ceea ce spuneți dvs. au apărut depozitări noi și mai ales din deșeuri de material plastic. Vom identifica deținătorul terenului și în afara aplicării sancțiunilor în vigoare, vom dispune măsurii cu termen de salubrizare a terenului respectiv.”, a declarat pentru TVR, Mărioara Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. – sursa: G4media.ro