162904– 04012022 – În primele 11 luni ale anului 2021, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.
În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 307 fapte de natură infracţională. În perioada analizată, au fost ridicate în vederea confiscării – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:
- 103.391 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
- 19.853 perechi încălțăminte;
- 122.850 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
- 2.844 bucăți articole de marochinărie;
- 404.000 bucăți instrumente de scris;
- 24.000 bucăţi ţigări electronice;
- 10.313 bucăţi accesorii telefoane;
- 283.321 bucăți jucării.
De asemenea, în perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de diverse alte articole, susceptibile a fi contrafăcute, constând în unelte, scule sau produse de uz casnic, etc.
În aceeaşi perioadă din 2020, au fost descoperite peste 32.000 de produse cosmetice şi de parfumerie şi 14.000 bucăţi jucării, constatându-se în 2021 creşteri considerabile ale confiscărilor acestor produse, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă.
Din cazuistica înregistrată in ultimul an s-a constatat ca cetăţenii implicaţi în aceste activităţile ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova.
Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:
- China-România – pe mare,
- Turcia-România.
Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a I.T.P.F. Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.
De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.
Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).
Precizăm că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.
În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.
Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.
Dintre cazurile semnificative înregistrate de la începutul anului până în prezent, le reamintim pe următoarele:
Parfumuri false, de 2 milioane de euro, descoperite într-un TIR turcesc, la Călărași. Erau ascunse printre materiale de construcție
În data de 20.07.2021, în baza planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și a fraudelor vamale, polițiști de frontieră împreună cu lucrători vamali au efectuat controlul asupra unui ansamblu rutier, condus de un cetăţean turc, în vârstă de 39 de ani. Șoferul transporta conform documentelor de însoțire materiale de construcţii din Turcia, pentru o firmă de pe teritoriul României.
Deoarece existau suspiciuni cu privire la marfa transportată, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au procedat la efectuarea unui control amănunţit.
Astfel, echipa comună de control a descoperit, ascunse printre materialele de construcţii, mai multe cutii care conțineau 33.200 de articole de parfumerie, ce purtau însemnele unor mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute.
Produsele, în valoare de aproximativ 2.000.000 de euro dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză au fost effectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare”, la finalizare urmând a se lua măsurile legale ce se impun.
Flacoane cu insecticid, în valoare de peste 200.000 lei, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate la P.T.F. Călăraşi
În data de 15.07.2021, în jurul orelor 13.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Călăraşi au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui ansamblu rutier, condus de către un cetăţean turc, în vârstă de 68 de ani. Acesta transporta, conform documentelor, băutură energizantă şi insecticid, din Turcia pentru o firmă de pe teritoriul României.
Având suspiciuni cu privire la marfa transportată, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijinul lucrătorilor vamali din cadrul Biroului Vamal Călăraşi pentru deschiderea mijlocului de transport. Astfel, în urma verificărilor amănunţite efectuate, autorităţile de control au constatat faptul că flacoanele de insecticid sunt inscripţionate cu numele unei firme cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.
Procedând la inventarierea acestora împreună cu reprezentanţi din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, a rezultat cantitatea totală de 16.800 flacoane cu insecticid, care ar putea aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală.
Bunurile, în valoare de aproximativ 201.600 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost indisponibilizate de către poliţiştii de frontieră la sediul S.T.P.F. Călăraşi.
Faţă de persoana în cauză, s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “punerea în circulaţie a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare”, urmând ca la finalizarea verificărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Covoare şi seturi de baie în valoare de peste 585.000 lei, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate la P.T.F. Giurgiu
În data de 20.01.2021, în jurul orei 10.00, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițiștii de frontieră giurgiuveni au efectuat controlul specific, pe sensul de intrare în ţară, asupra unui microbuz condus de către un cetățean din Bulgaria.
Cu ocazia verificărilor amănunțite efectuate, polițiștii de frontieră au descoperit, în compartimentul marfă, ascunse prin metoda capac, un număr de 1.171 covoare și seturi de baie, inscripţionate cu numele și însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute.
În cadrul cercetărilor, s-a stabilit că bunurile aparțineau șoferului microbuzului, cetățean bulgar în vârstă de 50 ani, acesta declarând că intenționa să le transporte în Polonia în vederea comercializării.
Bunurile, a căror valoare dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, se ridică la suma totală de aproximativ 585.500 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
În cauză, poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 102, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
Mii de discuri de frână susceptibile a fi contrafăcute, depistate în Portul Constanța
În data de 16.12.2021, o echipa comună formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanta Sud Agigea a efectuat controlului fizic asupra unui container sosit din China, încărcat cu piese auto, ce avea ca destinatar o societate comercială de pe raza județului Mureș.
În urma verificărilor amănunţite s-a constatat în interior se aflau mai multe baxuri ce conţineau 3.022 discuri de frână, care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ale unor mărci cunoscute.
Bunurile, cu o valoare de aproximativ un milion lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea expertizării şi continuării cercetărilor. Totodată, polițiștii de frontiera au efectuat cercetări pentru punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare urmând a fi luate masurile legale.