Acasă Externe Agenda Europeana Acordul Consiliului Europei cu privire la consolidarea coordonării călătoriilor în condiții de...

Acordul Consiliului Europei cu privire la consolidarea coordonării călătoriilor în condiții de siguranță în UE

DISTRIBUIȚI

 163203 – 25012022 – Astăzi, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.

Salutând adoptarea propunerii de către Consiliu, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, și comisarul pentru justiție, Didier Reynders, au declarat:

„De la începutul pandemiei, am prezentat soluții pentru a proteja și a facilita libera circulație în condiții de siguranță în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esențială, nu numai pentru funcționarea pieței unice, ci și pentru a oferi claritate și siguranță persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE. Pentru ca cetățenii europeni să poată călători în condiții de siguranță, este esențial să le oferim claritate și previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care și-a atins cu succes scopul. Cele peste 1,2 miliarde de certificate emise sunt o dovadă a succesului acestui instrument, care a fost pus în aplicare în întreaga UE și la scară mondială. Acesta reprezintă o adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial.

Astăzi, statele membre au reconfirmat că deținerea unui certificat digital al UE privind COVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pandemiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, așadar, certificatul digital al UE privind COVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord și să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcție de situația cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă și este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând și reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE.

Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea și claritatea pentru cetățenii și călătorii europeni.”

Context

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:

  • eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID;
  • alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, și anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre.

Informații mai detaliate sunt disponibile în această fișă informativă.

La 3 septembrie 2020, Comisia a formulat o Propunere de recomandare a Consiliului menită să garanteze că toate măsurile care restrâng libera circulație adoptate de statele membre ca răspuns la pandemia de COVID-19 sunt coordonate și comunicate clar la nivelul UE.

La 13 octombrie 2020, statele membre ale UE s-au angajat să asigure o coordonare mai bună și un schimb de informații mai eficient prin adoptarea recomandării Consiliului.

La 1 februarie 2021, Consiliul a adoptat o primă actualizare a recomandării Consiliului, care a introdus o nouă culoare, „roșu închis”, pentru marcarea zonelor de risc și a stabilit aplicarea de măsuri mai stricte călătorilor care sosesc din zonele cu risc ridicat.

La 20 mai 2021, Consiliul a modificat recomandarea Consiliului pentru a permite călătoriile neesențiale ale persoanelor complet vaccinate, precum și pentru a consolida măsurile de limitare a răspândirii variantelor care suscită îngrijorare.

La 14 iunie 2021, Parlamentul și Consiliul au adoptat Regulamentul de instituire a cadrului referitor la certificatul digital al UE privind COVID. Lucrările Comisiei referitoare la certificatul digital al UE privind COVID au fost conduse de comisarul Didier Reynders, în strânsă cooperare cu vicepreședinții Vera Jourová și Margaritis Schinas, precum și cu comisarii Thierry Breton, Stella Kyriakides și Ylva Johansson. Pentru a utiliza în mod optim certificatul digital al UE privind COVID, Consiliul a adoptat, în aceeași zi, o a doua actualizare a recomandării Consiliului, care prevede derogări de la restricțiile de călătorie pentru persoanele complet vaccinate și pentru persoanele vindecate.

Începând din iunie 2021, introducerea certificatului digital al UE privind COVID a progresat într-un ritm rapid. La 18 octombrie 2021, Comisia a publicat primul raport privind sistemul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument disponibil pe scară largă și a cărui fiabilitate este larg acceptată, pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19.

La 25 noiembrie, având în vedere aceste evoluții, Comisia a propus actualizarea abordării comune prevăzute în Recomandarea (UE) 2020/1475 a Consiliului, solicitare formulată și de Consiliul European în concluziile sale din 22 octombrie 2021.

La 21 decembrie, pentru a asigura o abordare comună în toate statele membre, Comisia a adoptat Regulamentul delegat (UE) 2021/2288 de stabilire, în contextul călătoriilor, a unei perioade standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare care indică finalizarea seriei de vaccinare primară.

Cele mai recente informații referitoare la normele privind călătoriile, astfel cum au fost comunicate de statele membre, sunt disponibile pe site-ul web Re-open EU.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.