162490 – 02122021 – Asociația Nucleară Canadiană (CNA) și Forumul Atomic Român (ROMATOM) au semnat la Paris un Memorandum de Înțelegere pentru a promova utilizarea energiei nucleare la nivel internațional prin operarea eficientă a centralelor nucleare existente și dezvoltarea de noi tehnologii nucleare, inclusiv pentru a intensifica relațiile comerciale dintre cele două asociații în domeniul nuclear civil.
Memorandumul întărește relațiile de cooperare existente dintre cele doua țări în domeniul nuclear și pune accentul pe dezvoltarea de noi reactoare CANDU în România, retehnologizarea celor existente, promovarea tehnologiei reactoarelor nucleare de mici dimensiuni și a reactorilor avansați, inclusiv intensificarea activităților de cercetare, dezvoltare și inovație în cele două țări precum și în țări terțe.
Memorandumul a fost semnat la Ambasada Canadei din Paris, în marja Expoziției Nucleare Internaționale (WNE), în prezența ministrului Energiei din România, Virgil-Daniel Popescu, a președintelui și directorului executiv al Atomic Energy of Canada Limited (AECL), Fred Dermarkar și a Însărcinatului cu Afaceri din partea Ambasadei Canadei, dna. Amy Baker.
“Sunt bucuros de oportunitatea semnării acestui Memorandum, astăzi, între Forumul Atomic Român și Asociația Nucleară Canadiana, în ajunul Zilei Naționale a României, din partea industriei nucleare române, parteneriat care întărește cooperarea tradițională dintre cele două industrii. România este ferm angajată în continuarea și extinderea programului nuclear național, promovând rolul energiei nucleare în cadrul politicilor de decarbonare Green Deal, alături de alte tehnologii fără emisii de carbon. Semnarea acordului plasează industria nucleară română, deja ancorată în spațiul european, în cadrul mai larg de cooperare transatlantic, în lupta comună pentru o planetă curată”, a declarat Teodor Chirică, prețedinte onorific ROMATOM.
“Semnarea acestui Memorandum reprezintă continuarea programului nostru de a încheia parteneriate cu asociații de top din industria nucleară la nivel global”, a declarat presedintele și directorul Executiv al CNA, John Gorman. “Parteneriatul dintre Canada și România în domeniul nuclear are o istorie de decenii. Energia nucleară deja joacă un rol important în asigurarea producției de energie în România, cu două reactoare CANDU în operare la CNE Cernavodă. România a adoptat politici energetice care prevăd construirea a două unități nucleare noi la Cernavodă până în 2031 și retehnologizarea Unității 1 între 2026-2028”.
Prin Memorandum, cele două asociații convin să intensifice cooperarea în domeniul comercial și al investițiilor în programe nucleare civile, pe baza parteneriatelor solide existente între industriile nucleare din România și Canada, sî exploreze politici de interes comun în domeniul nuclear, inclusiv privind rolul energiei nucleare în atenuarea schimbărilor climatice și integrarea energiei nucleare cu cea regenerabilă, să consolideze eforturile de promovare a energiei curate și a unei taxonomii globale care să includă energia nucleară, sî încurajeze cooperarea în alte domenii conexe nuclearului, precum producția de izotopi medicali și de hidrogen curat, și să cooperareze în domeniul resurselor umane și al pregătirii personalului în cele două țări.