162556 – 08122021 – “ Faptul că, în 7 decembrie, la Bruxelles, am putut prezenta ediția în limba engleză a Istoriei Ilustrate a Secuilor, face ca acest eveniment să fie mai mult decât o simplă prezentare de carte. Prin acest moment aducem un omagiu predecesorilor noștri, în fața Europei. Și, cred că este o pierdere pentru cei care nu cunosc secuii, atât din perspectiva culturii, ospitalității, gastronomiei, dar mai presus de toate a istoriei”, a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.
Prezentarea variantei în limba engleză a volumului Istoria Ilustrată a Secuilor, la Bruxelles, se datorează implicării în organizarea evenimentului a Consiliului Județean Harghita, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, Fundației HUNINEU din Ungaria, deputatului Parlamentului European Vincze Loránt și Institutului Liszt din Bruxelles.
Toate cele trei variante, în limba maghiară, română și engleză sunt recomandate pentru toate vârstele, de la copii la bunici, fiind ușor de citit și beneficiind de o ilustrație excepțională, putând fi folosite ca material de studiu dar și ca bază a unor lucrări viitoare.
Volumul are 11 autori, fiecare specializat în câte o perioadă istorică relevantă pentru geneza secuilor, descrisă din cele mai vechi epoci până în prezent: Ferencz S. Alpár, Forró Albert, Hermann Gusztáv Mihály, Kádár Gyula, Mihály János, Novák Csaba Zoltán, Novák Károly-István, Orbán Zsolt, Sepsiszéki Nagy Balázs, Sófalvi András și Sztáncsuj Sándor József.
Ilustrațiile volumului au avut un rol foarte mare în popularitatea primei ediții, meritul aparținându-i lui Gyöngyössy János, care, colaborând cu istorici, arheologi și arhitecți, a desenat monumente arhitecturale sau figuri istorice.
“M-aș fi bucurat ca bunicii noștri să fie părtași la acest eveniment prin care întreaga lume va ajunge să cunoască istoria noastră și rolul nostru important în Europa. Noi, maghiarii din România, cunoaștem istoria din varianta istoricilor români, dar vrem să dăm posibilitatea să fie cunoscută și istoria noastră din perspectiva istoricilor maghiari. Putem fi mândri de toate cele trei variante ale acestui volum și fără un efort comun și unitar nu am fi putut fi părtași azi la acest moment istoric. Îi mulțumesc pe această cale lui Ferencz S. Alpár, alături de care, pe când eram tineri politicieni, am visat la această realizare. Totodată, le mulțumesc lui Hermann Gusztáv Mihály și Orbán Zsolt că au dus mai departe alături de Alpár, acest proiect ” a conchis Borboly Csaba.
Cele trei volume au fost publicate prin efortul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, sub îndrumarea vicepreședintelui Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna Botond.