162488 – 02122021 – Convenția Consiliului Europei privind contrafacerea produselor medicale și a infracțiunilor similare care implică amenințări la adresa sănătății publice (Convenția MEDICRIME) marchează astăzi cea de-a 10-a aniversare, cu un eveniment online care analizează contextul acesteia, valoarea adăugată, poveștile de succes și provocările fără precedent din acest domeniu.
Această aniversare este o piatră de hotar într-un context de escaladare a traficului de medicamente și produse medicale legate de pandemia Covid-19 (vaccinuri sau măști false care pot fi ineficiente sau periculoase pentru utilizatorii lor), precum și în alte produse, cum ar fi medicamente anti-cancer sau calmantele.
„În timp ce problemele pe care MEDICRIME trebuia să le combată sunt mai mari decât acum 10 ani, capacitatea de a aborda aceste infracțiuni este mai puternică. Fac apel la guvernele din Europa și din întreaga lume să profite de această aniversare și să ia în considerare câștigurile în materie de siguranță și securitate pe care ratificarea tratatului le oferă cetățenilor. Cu fiecare țară care semnează Convenția, se dă o nouă lovitură criminalității, inclusiv crimei organizate”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.
Convenția oferă un cadru de cooperare între autoritățile competente din domeniul sănătății, poliție și autoritățile vamale atât la nivel național, cât și internațional, adoptarea de măsuri de combatere a criminalității în colaborare cu sectorul privat, urmărirea efectivă a făptașilor și protecția victimelor și a martorilor. Fiind unicul instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic în acest domeniu, Convenția are impact în întreaga lume.
De la lansarea ei, la 28 octombrie 2011 la Moscova, Convenția a fost ratificată de 18 țări, dintre care patru sunt state din afara Consiliului Europei (Belarus, Benin, Burkina Faso și Guineea). Alte optsprezece țări au semnat-o și două au fost invitate să adere (Congo, Tunisia).
Într-o declarație pentru a marca cea de-a 10-a aniversare a Convenției, Comitetul Miniștrilor a invitat statele interesate care nu au făcut-o încă să semneze și să ratifice Convenția.
În aprilie 2021, Comitetul MEDICRIME anunțat măsuri de prevenire și combatere a circulației pe piață a vaccinurilor contrafăcute. Anterior, în 2020, a publicat, de asemenea, o recomandare prin care alertează guvernele cu privire la riscul crescut pe care îl prezintă vânzarea de produse medicale contrafăcute legate de pandemia de Covid-19 și le cere să folosească prevederile Convenției pentru a proteja sănătatea publică și a contracara rețelele criminale care profită de vulnerabilitățile sistemelor sanitare și de criza actuală.