162784 – 23122021 – Contraindicaţiile medicale la vaccinare sunt, în majoritatea cazurilor, doar temporare. Numai cei alergici la unul dintre componentele vaccinului au contraindicaţie absolută. Ministrul Sănătăţii spune că se va găsi o soluţie pentru testarea gratuită a celor care, temporar, nu se pot imuniza din motive medicale. Explicațiile vin în contextul discuțiilor despre certificatul electronic.
Este un mit în România că persoanele cu boli cronice nu ar trebui să se vaccineze. Dimpotrivă, celor cu cancer sau cu alergii, de exemplu, li se recomandă vaccinarea, spune ministrul Sănătăţii.
Pentru cei care temporar nu pot fi imunizati, se va găsi o soluţie pentru certificatul verde, explică Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Contraindicaţiile medicale la vaccinare sunt indicaţii temporare. Nu există contraindicaţii absolute decât într-o singură eventualitate, dacă cineva este alergic, de exemplu, la una dintre componentele vaccinului. Alte contraindicaţii cum ar fi tratamente, imunosupresoare sau chimioterapie în oncologie nu fac decât să reprezinte o etapă intermediară în care o persoană nu se poate vaccina.
Reacţiile alergice la vaccin sunt foarte rare şi pot fi tratate rapid, explică specialiştii.
Camelia Berghea, medic alergolog: Ele pot să fie tratate ținând cont că cele mai multe dintre ele dacă apar în 30 de minute. Nu întotdeauna sunt reacții previzibile. În momentul în care avem o suspiciune, o reacție în antecendente care să crească îngrijorarea, cu siguranță găsim răspunsul la medicul specialist.
Medicii spun că nu este nevoie de investigaţii înainte de vaccinare. Oricine se poate imuniza şi după Covid, indiferent cât a trecut de la diagnosticare, dacă este asimptomatic.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinări anti-COVID: Nu se recomandă un set de analize, ci doar un examen clinic medical, ca să vedem că nu are febră sau afecțiune acută în momentul în care se prezintă pentru vaccinare.
Nu este nevoie nici de teste de anticorpi, fiindcă nu se cunoaşte pragul care asigură protecţia.
Experţii spun şi că nu se pune problema să apară boli autoimune dacă o persoană are mai mulți anticorpi de la vaccin.
Dr. Catherine Smallwood, expert senior urgenţe Covid-19, OMS Europa: Vă pot spune sigur că este mult mai probabil ca boala Covid-19 să cauzeze un răspuns imun decât vaccinul. OMS a spus mereu și e foarte important să fie înțeles că scopul vaccinării e chiar salvarea de vieți.
Celor cu boli cronice, inclusiv autoimune, le este recomandată şi mai ferm vaccinarea tocmai pentru a preveni ce e mai rău în caz de Covid. Imunizarea trebuie amânată când boala autoimună este în puseu acut, explică specialiştii. Ei le cer medicilor să se informeze mai mult, înainte să le spună oamenilor să nu se vaccineze. Sursa:stiri.tvr.ro