162059 – 04112021 – Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a actualizat un infografic despre categoriile ocupaționale preponderent sărace.
În România, angajații cu contract de muncă au șanse relativ scăzute de a fi în situație de sărăcie. Dintre salariații cu contract de muncă permanent, doar 5% se află în risc de sărăcie, un procent comparabil cu cel din alte state europene. Un contract de muncă temporar crește riscul de sărăcie – 10,6% dintre angajații cu contract de muncă temporar se află în risc de sărăcie.
Problema este faptul că numărul salariaților este relativ mic în România. Țara noastră are o pondere semnificativă de lucrători pe cont propriu sau lucrători casnici neremunerați. Aceste categorii întâmpină niveluri neașteptat de mari de sărăcie, chiar dacă statistic sunt considerate ocupate– mai mult de jumătate dintre lcurătorii pe cont propriu din România (57,3%) se află în risc de sărăcie.
Situația lcurătorilor pe cont propriu din România este mult mai rea decât în alte state membre UE. Astfel, în Spania sau Polonia, procentul de lucrători pe cont propriu afați în risc de sărăcie e de aproape două ori mai mic (28,3% în Spania și 29,9% în Polonia), iar în state ca Bulgaria, Suedia sau Germania e sub 20%.
Infograficul poate fi consultat la:
https://monitorsocial.ro/indicator/categoria-de-ocupatie-preponderent-saraca-2021/