Acasă Economie Furnizorii de gaze și electricitate nu știu încă la ce tarife să...

Furnizorii de gaze și electricitate nu știu încă la ce tarife să calculeze facturile compensate

DISTRIBUIȚI

162380 – 25112021 – Primele facturi compensate pentru energie electrică și gaze întârzie. Lipsa normelor de aplicare a legii îi încurcă pe furnizori, care reclamă că nu știu la ce tarife să calculeze consumurile. Iar clienții stau cu inima strânsă și se tem că în decembrie se vor aduna mai multe facturi care le vor destabiliza bugetul.

Pentru a implementa în sistemul informatic modificările necesare aplicării compesaţiilor şi plafonării preţurilor la energie, precum şi ajutoarelor pentru clientul vulnerabil este posibil ca facturile să fie emise cu întârziere.

Este mesajul transmis clienților de unul dintre principalii furnizori de energie din Capitală.

Și alții sunt în această situație pentru că nu știu cum să calculeze compensațiile prevăzute de la 1 noiembrie, în lipsa unor norme de aplicare a legii.

Ion Lungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România: Sunt trei situaţii. O primă situaţie a celor care au oprit facturarea sau s-au limitat la emiterea de facturi până la 31 octombrie, astfel încât să nu interfereze deloc cu perioada în care se aplică legea respectiv, după 1 noiembrie. A doua situaţie, cei care au facturat dar nu au luat în considerare plafonarea şi compensarea pentru zilele din noiembrie care sunt prinse în această factură. Şi a treia situaţie, cei care au continuat să emită facturi aşa cum au înţeles ei.

Furnizorii susțin că problemele au apărut din cauza autorităților și dau asigurări că sumele calculate pentru noiembrie vor fi compensate prin facturile din decembrie.

Ministerele Energiei, Muncii și Finanțelor ar fi trebuit să emită, până la jumătatea acestei luni, un ordin comun pentru procedura de decontare și alte măsuri necesare. Dar noile reguli nu sunt gata nici acum.

George Niculescu, secretar de Stat, Ministerul Energiei: Ordinul cred că a ieșit din Ministerul Energiei, e un ordin comun, trebuie semnat și de celelalte ministere. Pe măsură ce vom sesiza aspecte care pot fi îmbunătățite, i-am asigurat pe cei din industrie, vom reacționa de fiecare dată și vom încerca să corectăm cât mai rapid aspectele pe care piața ni le va semnala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.