162219 – 15112021 – Austria plasează în carantină, începând de luni, la ora 00.00 milioane de oameni care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, în încercarea de limita numărul de infectări, ajunse la niveluri record, a anunţat cancelarul austriac Alexander Schallenberg. „Trebuie să creştem rata vaccinărilor. Este ruşinos de scăzută”, a spus Schallenberg într-o conferinţă de presă în care a anunţat noile măsuri, după o discuție cu guvernatorii celor nouă provincii ale Austriei. „Situaţia este serioasă. Al patrulea val (al pandemiei de coronavirus) ne afectează din plin. Acest lucru se întâmplă din cauza variantei Delta (a virusului), dar şi din cauza ratei scăzute de vaccinare”, a mai spus cancelarul austriac, citat de EFE, potrivit Agerpres.
Schallenberg a recunoscut că decizia „nu a fost luată cu inima uşoară”, dar are ca obiectiv să pună capăt unui „cerc vicios”. ”Dat fiind că rata de vaccinare este cum este, vom rămâne blocaţi într-un cerc vicios” al infectărilor cu coronavirus”, a explicat cancelarul austriac.
Măsura este adoptată de luni, pentru o perioadă de zece zile şi afectează circa două milioane de oameni. Există opţiunea prelungirii acestei măsuri, ceea ce va presupune un nou vot în parlament.
Aproximativ 65% din populaţia Austriei este vaccinată cu schema completă împotriva coronavirusului, una dintre cele mai scăzute rate din Europa occidental.
Potrivit noilor măsuri, persoanele nevaccinate vor putea ieşi din casă doar pentru anumite activităţi considerate vitale – precum cumpărăturile de produse esenţiale, mersul la serviciu, la şcoală sau la medic. Nevaccinaţii îşi mai pot părăsi locuinţele pentru o scurtă plimbare sau pentru a se vaccina.
Autorităţile vor face controale aleatorii pentru a verifica respectarea măsurilor. Cei prinşi că nu respectă regulile riscă amenzi de până la 500 de euro pentru persoanele fizice şi de până la 3.600 de euro pentru companii.
Există deja restricţii majore pentru această categorie de populaţie – de exemplu, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus pentru a putea merge la muncă.