162220 – 15112021 – Din cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, 11 nu au autorizație de securitate la incendiu, deși această autorizație trebuia obținută începând cu 2007. Restul de 8 au autorizație de securitate la incendiu sau nu necesită, deoarece au fost construite înainte de anul 1992 și nu s-a mai intervenit pe ele, au transmis reprezentanții Primăriei Capitalei.
Majoritatea din cele 8 sunt însă cea de-a doua situație, fiind foarte vechi. Astfel, dacă legea nu cere autorizație de securitate la incendiu, asta nu înseamnă că sunt sigure din acest punct de vedere.
În iunie 2020 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru ca la 6 din spitalele pentru care trebuie autorizație de securitate la incendiu să se poată face investițiile necesare pentru obținerea documentului, iar în august 2021, pentru încă un spital, amintește Hotnews.
În total este nevoie însă de circa 100 milioane lei, iar licitația pentru efectuarea lucrărilor va fi demarată abia cum, iar în cel mai bun caz durează minim 2 ani până vor fi făcute, dacă nu mai mult.
Printre investițiile care trebuie făcute în cele 7 spitale administrate de Primăria Capitalei, care nu au autorizație de securitate la incendiu se numără: recompartimentări cu pereți cu performanță la foc, puse uși metalice rezistente la foc, sisteme de auto-închidere la uși și bare antipanică, scară metalică exterioară de evacuare în caz de incendiu, reabilitate/completate instalațiile electrice şi sistemul de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu, făcută instalaţia cu hidranţi de incendiu interiori şi staţia de pompare a apei destinate stingerii incendiilor.
Principalele probleme sunt legate de instalațiile vechi, spitalele fiind construite acum 40, 50 de ani și care nu mai corespund necesităților actuale, fiecare spital având tomograf, RMN, electrocautere în sălile de operație, aparate electrice pentru susținerea funcțiilor vitale în secțiile ATI, instalații de climatizare sau aer condiționat. La vremea respectivă această aparatură electrică nu exista. Acestora se adaugă și instalațiile de oxigen, indispensabile în spitalele Covid, și care se pot transforma în adevărate pericole dacă sunt folosite necorespunzător.
Autorizația de securitate la incendiu nu este un moft, este certificarea că o clădire respectă normele de securitate la incendiu, astfel încât flăcările să nu se răspândească rapid și oamenii să poată fi evacuați în siguranță, iar incendiul stins.
În ultimul an, 4 spitale care tratau pacienți Covid au ars, iar 39 de oameni au murit, fie au ars de vii în incendiu, fie au murit la cîteva zile din cauza arsurilor. Trei nu aveau autorizație de securitate la incendiu, iar unul avea de când a fost făcut spitalul, înainte de 90.
La finalul lunii septembrie 12 dintre cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei erau folosite pentru tratarea cazurilor de COVID-19, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook. Numărul este ajustat însă în fiecare săptămână, în funcție de nevoi.
Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, are în subordine 19 spitale: Spitalul Colentina, Spitalul Colţea, Spitalul Clinic Sfânta Maria, Spitalul de Boli Infecţioase dr. Victor Babeş, Spitalul Clinic de Urologie Theodor Burghele, Spitalul Clinic Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila, Spitalul Sf. Stelian, Spitalul Filantropia, Spitalul Foişor, Spitalul Gomoiu, Spitalul de Psihiatrie Titan, Spitalul Malaxa, Spitalul de Psihiatrie Al. Obregia, Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Dan Theodorescu, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Panait Sârbu (Maternitatea Giuleşti), Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ştefan, Spitalul de Boli Cronice şi Geriatrie Sf. Luca şi Centrul de Boli Reumatismale Dr. I. Stoia.
Dintre acestea, 8 spitale au autorizație de securitate la incendiu sau nu necesită, conform legii, o astfel de autorizație, se arată într-un răspuns dat de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro:
Spitalul Clinic Colentina,
Spitalul Clinic „Dr. Cantacuzino”,
Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. I. Stoia”,
Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ștefan”,
Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”,
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”,
Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”
Spitalul de Psihiatrie Titan – „Dr. Constantin Gorgos”
În ceea ce privește restul de 11 spitale acestea nu au autorizație, iar unele nici nu o pot obține.