Acasă Economie Ministrul Mediului la cea de a 26-a ediție a Conferinței Părților la...

Ministrul Mediului la cea de a 26-a ediție a Conferinței Părților la Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice

DISTRIBUIȚI

161942 – 28102021 – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, va participa la cea de a 26-a ediție a Conferinței Părților la Convenţia-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), organizată în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021, la Glasgow.

„Conferința va reuni cei mai importanți lideri mondiali, care vor revizui abordările la nivel global în privința eforturilor de diminuare a schimbărilor climatice. Guvernele lumii sunt de acord că este nevoie de acţiune. Însă, când vine vorba despre acţiuni concrete, lucrurile devin mai nuanţate. Oamenii de ştiinţă spun că pentru a încetini încălzirea globală trebuie eliminaţi din economie carburanţii fosili. Este vorba despre cărbune, gaz, benzină sau motorină, în timp ce maşinile de astăzi ar trebui, în timp, înlocuite cu cele electrice.  La Glasgow sunt așteptate discuţii intense despre bani, atât despre costul măsurilor de eliminare a carburanţilor fosili, cât şi despre ajutorarea ţărilor mai puţine industrializate, care, deşi nu sunt mari poluatoare, sunt printre cele mai lovite de schimbările climatice” – a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.

COP26 are loc la șase ani după intrarea în vigoare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice, care propune standarde comune pentru țările lumii, astfel încât acestea să fie capabile să își armonizeze politicile publice în domeniul climatic. Printre țintele propuse a fi adoptate la COP26 se regăsesc atingerea emisiilor nete zero până la mijlocul secolului, necesară pentru limitarea creșterii temperaturii globale la mai puțin de 1,5 grade Celsius, adaptarea comunităților și a habitatelor la efectele schimbărilor climei, respectiv creșterea contribuțiilor financiare ale statelor dezvoltate și accentuarea cooperării între părți.

”România a fost de la bun început un susținător al eforturilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice. Am fost printre primele țări care au adoptat în legislația națională obiective pentru transpunerea țintelor Acordului de la Paris. Strategia națională privind schimbările climatice și creșterea economică bazată pe emisii reduse de carbon pentru perioada 2016-2030 este implementată de Planul integrat de acțiune energie-climă, care va fi revizuit până în 2023 pentru a ghida eforturile noastre în vederea atingerii țintelor naționale” – a declarat  Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor. Totodată, ministrul a reamintit că România este activă în implementarea politicilor Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și a susținut Pactul Verde European.

”Vom rămâne susținători ai combaterii schimbărilor climatice, în vederea ameliorării efectelor asupra populației și economiei. La COP26 de la Glasgow, România își va reînnoi angajamentul față de obiectivele globale. Lucrăm la actualizarea strategiei naționale pentru această decadă, precum și la elaborarea Strategiei naționale pe termen lung în acest domeniu și vom aduce pe masa Guvernului noile propuneri în perioada următoare. Acestea vor fi măsuri echilibrate, care să nu împovăreze cetățenii. Vom veni cu soluții concrete, care vor ține cont de specificul țării și vor asigura o împărțire echitabilă a costurilor între stat, domeniul economic și beneficiarii finali”, a conchis  Barna Tánczos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.