Acasă Economie Lăcomia dezvoltatorilor

Lăcomia dezvoltatorilor

DISTRIBUIȚI

Dezvoltatorii anunță că locuințele se vor scumpi cu cel puțin 30%. Cât e realitate și cât e lăcomie în această creștere

161632 – 10102021 – Până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 30 la sută mai scumpe decât în 2020, spun dezvoltatorii imobiliari. Pun creșterea pe seama majorării prețului la materialele de construcție. Un calcul la rece arată însă că de fapt creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 6%.

„Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului”, a declarant la Digi24 Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară. El a spus că această majorare ar putea ajunge de fapt până la 30 – 35 %.

El a afirmat ca prețul materialelor de construcție s-a majorat considerabil și a dat ca exemplu prețul la fier care s-a dublat.

Gherman a explicat că și prețul apartamentelor vechi a crescut, deoarece pentru ele cererea e acum mai mare decât oferta: „Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea”.

S-au înregistrat cereri crescute și pentru locuințe cu curte proprie, în contextual pandemiei, când oamenii nevoiți să stea mai mult acasă, s-au reorientat cu privire la spațiul în care și-au dorit să locuiască.

„Un alt motiv ar fi că se discută eliminarea beneficiilor fiscale pe care dezvoltatorii le au, iar această decizie se va regăsi în prețul final al locuințelor

Așadar, prețul ar putea crește față de anul trecut cu 30 – 35 % spre finalul acestui an”, a spus Gherman.

Unii dezvoltatori anunță scumpiri la blocurile deja construite, pe motiv că au crescut prețurile la materiile prime

„Este foarte important să ne uităm la ce spun cifrele. Declarațiile nefondate pe analize netransparente pot fi considerate subiective. Cifrele pentru dezvoltatorii imobiliari, dacă ne uităm la toate veniturile și cheltuielile lor în 2020 arată că pentru un cost de producție de 100 – ca să putem compara – prețul de vânzare e 250. Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro prețul final. Din acest cost, materiile prime și materialele sau mărfurile reprezintă cam 30%. Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, dar să exagerăm că ar fi așa – deci dacă avem un plus de 30 costuri la materiile prime peste cele 30 initial. Asta înseamnă că impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%. Un bloc se construiește în cel puțin 2 ani, iar creșterea prețurilor la materii prime se resimte doar un an. Toată lumea spune că de la anul nu va mai fi acest șoc. Ar trebui că prețul unui apartament să crească cu 6%, nu mai mult. Dacă ne uităm onest, ăsta ar trebui să fie nivelul de creștere. Unii încearcă să manipuleze consumatorii. Să nu uităm că sunt unii dezvoltatori care, deși au terminat blocurile deja construite, susțin că le vor scumpi pe motiv că s-au scumpit prețurile la materiile prime, dar pentru ei nu are nicio legătură. E o tentativă a lor de a-și maximiza profitul. Dezvoltatorii nu ar trebui să mai pună totul în spatele clienților.”, a spus Iancu Guda.

În timpul pandemiei, locuinţele, indiferent de anul în care au fost construite, au înregistrat scumpiri considerabile.

Eurostat: România, printre ţările UE în care preţurile locuinţelor au crescut în ultimele luni

Preţurile locuințelor au crescut cu 2,6% în zona euro şi cu 2,7% în UE, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Letonia, Slovenia, Austria, Cehia, Olanda, Germania, Croaţia, Suedia, Lituania, Slovacia, Portugalia, Danemarca, Polonia, Malta, Estonia, Finlanda, Irlanda, Spania, Belgia, Italia, Franţa şi România.

Toate statele membre UE pentru care sunt disponibile date au raportat creşteri ale preţurilor locuinţelor în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai important avans fiind în Letonia (6,7%), Slovenia (4,5%), Austria (4,2%), Cehia (3,9%), Olanda (3,8%), Germania (3,7%), Croaţia (3,6%), Suedia (3,5%), Lituania (3,4%), Slovacia (3,3%), Portugalia (3,2%), Danemarca şi Polonia (ambele cu 3,1%), Malta (2,7%), Estonia şi Finlanda (ambele cu 2,6%), Irlanda şi Spania (ambele cu 2,4%), Belgia (1,8%), Italia (1,7%), Franţa şi România (ambele cu 1,6%). – sursa: Digi24.ro, foto: Wall-street.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.