161881 – 25102021 – Ziua este celebrată în onoarea militarilor români şi pentru evocarea faptelor de arme şi a evenimentelor cu semnificaţie majoră din istoria modernă şi contemporană a Armatei Române. Iată programul ceremoniilor militare, depunerilor de coroane şi activităţilor comemorative.
1Ziua marchează momentul simbolic în istoria poporului român al eliberarii de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină, la data de 25 octombrie 1944. Unităţile Armatei Române au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind prin jertfe şi sacrificii la victoria obţinută la 9 mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
Activități dedicate Zilei Armatei României
Ceremoniile din acest an se desfășoară în format restrâns, cu respectarea strictă a normelor de protecție împotriva COVID-19, iar accesul la activități se va face conform prevederilor hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență valabile la data desfășurării activității.
Marinarii militari vor participa la Ziua Armatei României în mai multe orașe din țară unde vor fi organizate ceremonii militare și religioase pentru cinstirea memoriei eroilor Patriei.
La Constanța, Ziua Armatei României va fi sărbătorită la Monumentul ,,Victoriei” din Parcul Arheologic Constanța, începând cu ora 11.00, unde va avea loc o ceremonie militară pentru cinstirea memoriei eroilor Patriei. La activitate, alături de militarii români, vor participa și două plutoane de militari străini, un pluton al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii și unul al Forțelor Aeriene Canadiene, de la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.
Ceremoniile din garnizoana Brăila se vor desfășura la „Ansamblul Comemorativ dedicat Eroilor Neamului”, în intervalul 09.30-10.00. De asemenea, sâmbătă, 23 octombrie, marinari militari din garnizoana Brăila au participat la o activitate de întreținere monumente și au plantat arbori la ,,Memorialul Eroilor” din satul Filiu, comuna Bordei Verde, din județul Brăila.
Ceremoniile militare şi religioase dedicate Zilei Armatei României, în garnizoana Tulcea, la care vor participa și militari ai Forțelor Navale, se vor desfășura, începând cu ora 10.00, la „Cimitirul Eroilor” din localitate.
La Babadag, ceremoniile dedicate Zilei Armatei României se vor desfășura pe platoul unității, de la ora 09.00, iar la Mangalia, la „Monumentul Eroului Marinar”, începând cu ora 11.00.
25 octombrie 1944
În această zi, militarii Diviziei a 9-a Infanterie eliberau Careiul, ultima localitate aflată sub ocupaţia hortistă şi astfel, întregul teritoriu de 43.492 kmp, ocupat prin Dictatul de la Viena, era eliberat refăcându-se adevaratele hotare de stat ale României.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut, între 23 august şi 25 octombrie 1944, prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, din care au fost ucişi sau răniţi în lupte circa 58.000.
În cursul ofensivei au fost eliberate 872 de localităţi între care 8 oraşe, iar în total, pe întreg teritoriul României, inamicul a înregistrat din partea trupelor române aproximativ 73.000 de victime.
A fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947.
Sursa: mapn.ro