Acasă Externe Agenda Europeana UE anunță un sprijin suplimentar de 119,5 milioane de euro pentru democrație...

UE anunță un sprijin suplimentar de 119,5 milioane de euro pentru democrație și drepturile omului în 2021

DISTRIBUIȚI

 161332 – 21092021 – În urma Săptămânii internaționale a democrației 2021, Uniunea Europeană a anunțat cinci acțiuni în valoare de 119,5 milioane de euro pentru a consolida sprijinul european puternic pentru democrație și drepturile omului în întreaga lume în 2021.

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a declarat: „Dezvoltarea durabilă și egalitatea de șanse depind de democrație: instituții democratice puternice, incluziune socială și societăți participative. Cu aceste 119,5 milioane EUR, ne reînnoim angajamentul față de democrația globală. Sunt, de asemenea, mândră că UE va continua să sprijine Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului și să contribuie la consolidarea capacității organizațiilor locale ale societății civile, a activiștilor pentru democrație și a apărătorilor drepturilor omului, a tinerilor și a femeilor din întreaga lume. ”

UE își reafirmă pe deplin angajamentul de a proteja și consolida capacitatea de acțiune a persoanelor, de a construi societăți reziliente, favorabile incluziunii și democratice și de a promova un sistem global pentru drepturile omului și democrație. Uniunea nu va sta pasivă în fața erodării democrației și a creșterii nivelului de încălcare a drepturilor omului, de inegalitate, intoleranță, prejudecăți și discriminare.

Măsurile anunțate astăzi reprezintă o garanție a faptului că UE va oferi sprijin organizațiilor societății civile, activiștilor pentru democrație și apărătorilor drepturilor omului din 116 țări, acordând o atenție deosebită femeilor și tinerilor. Aceste măsuri vor contribui, de asemenea, la promovarea cooperării politice la cel mai înalt nivel pentru apărarea democrației pe plan mondial.

Fondurile vor contribui la punerea în aplicare a Planului de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația 2020-2024 și a planurilor naționale din cadrul Planului de acțiune al UE privind egalitatea de gen III. Aceste fonduri vor oferi, de asemenea, ajutorul atât de necesar Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR al ONU).

Cele 5 milioane de euro pentru Alianța de susținere a democrației vor contribui la colectarea și analiza datelor și vor consolida cooperarea dintre UE și statele sale membre în domeniul democrației și al drepturilor omului.

UE va sprijini Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), pilonul drepturilor omului al Organizației Națiunilor Unite, cu 4,8 milioane EUR pentru bugetul său pe 2021.

Aproximativ 100,8 milioane de euro vor fi utilizate pentru a sprijini organizațiile societății civile locale, activiștii pentru democrație și apărătorii drepturilor omului din 116 țări partenere. Aceste fonduri vor proveni din alocările pentru fiecare țară din cadrul noului Instrument de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – Europa globală (IVCDCI) și vor fi gestionate de delegațiile UE.

Cele 4 milioane de euro alocate Mecanismului UE pentru crize în materie de drepturi ale omului vor oferi în continuare sprijin rapid și confidențial organizațiilor societății civile în unele dintre situațiile politice cele mai dificile, periculoase și imprevizibile din lume, în care drepturile omului și libertățile fundamentale sunt cele mai vulnerabile și mai amenințate.

Campusul mondial pentru drepturile omului, o rețea unică de o sută de universități, va primi 4,9 milioane EUR pentru anul universitar 2021-2022. Campusul mondial a fost creat de UE pentru a promova cooperarea regională și globală în domeniul educației pentru drepturile omului prin intermediul a șapte programe regionale de master.

În cadrul Săptămânii democrației 2021, s-au organizat o serie de evenimente legate de Ziua Internațională a Democrației, cu tema „Împreună suntem mai puternici: parteneriate pentru sprijinirea democrației”.

Protejarea și promovarea drepturilor omului și a democrației, valori fundamentale ale Uniunii Europene, reprezintă o prioritate-cheie a acțiunii externe a UE și o condiție prealabilă pentru dezvoltarea durabilă și pentru construirea unor societăți mai favorabile incluziunii, mai deschise și mai reziliente.

Pentru perioada 2021-2027, Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – Europa globală (IVCDCI) alocă un pachet financiar de 1,562 miliarde de euro pentru drepturile omului și democrație. Acest buget este cu aproximativ 1 % mai mare față de bugetul pentru perioada 2014-2020 al predecesorului său, Instrumentul european pentru democrație și drepturile omului (IEDDO).

Domeniile de acțiune sunt: (i) promovarea valorilor fundamentale ale democrației; (ii) statul de drept; (iii) universalitatea, indivizibilitatea și interdependența drepturilor omului; (iv) respectarea demnității umane; (v) principiile nediscriminării, egalității și solidarității și (vi) respectarea principiilor Cartei Organizației Națiunilor Unite și ale dreptului internațional al drepturilor omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.