161195 – 10092021 – Profesor Sarah Gilbert, cea care a condus echipa de cercetători de la Universitatea Oxford care a pus la punct vaccinul produs ulterior de AstraZeneca, a declarat pentru Daily Telegraph că doar unele grupuri vulnerabile vor avea nevoie de o doză suplimentară după cele două administrate în rândul populației generale, altfel imunitatea are “durabilitate” în majoritatea cazurilor.
„Trebuie să dăm vaccinurile unor țări în care doar o mică parte a populației au fost vaccinată până acum”, a adăugat ea.
Organismul consultativ pentru vaccinuri din Marea Britanie urmează să dea în curând recomandarea sa finală asupra dozelor de rapel. Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) a spus deja că ar trebui oferită o a treia doză persoanelor cu sistemul imunitar grav afectat, care reprezintă până la jumătate de milion de persoane în Marea Britanie. Nu s-a decis încă dacă sunt necesare mai multe doze și cine ar trebui să fie eligibil.
Sarah Gilbert, care a început să proiecteze vaccinul Oxford-AstraZeneca la începutul anului 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, a declarat că decizia cu privire la dozele de rapel trebuie examinată cu atenție.
„Ne vom uita la fiecare situație; cei imunocompromiși și vârstnicii vor primi rapeluri. Dar nu cred că trebuie să stimulăm pe toată lumea. Imunitatea durează la majoritatea oamenilor”, a spus ea la Telegraph.
Peste 48,3 milioane de persoane din Regatul Unit – 88,9% din populația cu vârsta peste 16 ani – au primit o primă doză de vaccin anti-Covid-19, în timp ce 43,7 milioane – 80,4% – au primit ambele doze.
Marea Britanie a comandat peste 540 de milioane de doze din șapte dintre cele mai performante vaccinuri, inclusiv cele patru aprobate până acum oficial pentru utilizare – Pfizer BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna și Janssen. Sursa :g4media.ro