161167 – 09092021 – Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a miniştrilor interimari, după ce tot miercuri a semnat demisiile reprezentanţilor USR-PLUS din Cabinetul Cîţu. Decretele au fost publicate în Monitorul Oficial.
Demisiile celor cinci miniştri USR PLUS şi a vicepremierului Dan Barna au fost acceptate de către preşedintele Klaus Iohannis. Odată cu ele au fost numiți și interimarii.
Astfel, în locul lui Cristian Ghinea, interimar la ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene este chiar Florin Cîţu. Este al treilea minister unde premierul asigură interimatul, după ce în primăvară a fost la Sănătate, iar până luna trecută la Finanţe.
La Transporturi, în locul lui Cătălin Drulă, vine Dan Vîlceanu, care se ocupă de 3 săptămâni de finanțele publice.
Portofoliul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, se mărește după preluarea atribuțiilor de la ministrul Economiei proaspăt demisionar Claudiu Năsui. De altfel, mehedințeanul a ocupat chiar înaintea lui Claudiu Năsui această funcţie, în guvernul Orban.
Digitalizarea României, după demisia lui Ciprian Teleman din funcţia de ministru al Cercetării, revine UDMR-ului. Tánczos Bârna, ministrul Mediului, preia interimar Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Și Sănătatea este preluată interimar de UDMR. După 10 ani, Cseke Attila se întoarce la ministerul Sănătăţii, unde a fost ministru plin în guvernul Emil Boc. Cseke Attila, actualmente ministrul Dezvoltării, o înlocuieşte, interimar, pe Ioana Mihăilă.
În locul lui Dan Barna nu a fost numit niciun vicepremier interimar.
Interimat mai avem şi la ministerul Justiţiei, dar deja de aproape o săptămână. Ministrul de interne Lucian Bode l-a înlocuit pe Stelian Ion. Demiterea acestuia a declanşat, practic, tot acest scandal politic.
Având în vedere că prin ieşirea USR Plus de la guvernare se schimbă configuraţia politică a guvernului, Florin Cîţu poate să rămână cu miniştri interimari 45 de zile, iar apoi e nevoie de un vot de încredere în Parlament pentru noul Executiv.