161277 – 16092021 – România a acordat o contribuție voluntară în valoare de 40.000 de euro pentru fondul de solidaritate creat de Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) pentru femei, „La Francophonie avec Elles”. Acest sprijin se înscrie în contribuția activă a României, stat cu 30 de ani de apartenență la mișcarea francofonă, la îndeplinirea obiectivelor-cheie ale OIF. Având în vedere angajamentul său constant față de promovarea egalității de gen, această inițiativă a României confirmă importanța acordată susținerii rolului esențial al femeilor și fetelor ca agenți ai schimbării în comunitățile lor, contribuind la educarea, formarea profesională și antreprenorială, dezvoltarea activităților generatoare de venituri și crearea de locuri de muncă pentru femei și fete.
Fondul de solidaritate pentru femei „La Francophonie avec Elles” a fost creat în iulie 2020, la propunerea Secretarei Generale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, și cu acordul statelor membre ale OIF, printre care și România, pentru un termen inițial de patru ani, până în 2024. Fondul are drept scop facilitarea accesului la dezvoltare economică, educație, sănătate și protecție față de violența împotriva femeilor și fetelor, în condițiile în care femeile și fetele în situație de vulnerabilitate sunt cele mai afectate de criza cauzată de pandemia de COVID-19.
Informații suplimentare:
Fondul de solidaritate pentru femei „La Francophonie avec Elles” are ca obiective:
sprijinirea femeilor și fetelor aflate în situații vulnerabile prin dezvoltarea unor activități generatoare de venituri pe termen lung, încadrate în piața oficială a muncii;
informarea femeilor și fetelor despre pandemii, sănătate și prevenirea bolilor, facilitarea accesului la asistență medicală și, mai general, exercitarea deplină a drepturilor lor cetățenești;
sprijinirea acestora prin educație și formarea profesională.
Mai multe detalii privind fondul „La Francophonie avec Elles” – https://www.francophonie.org/la-francophonie-avec-elles-1707.
România a dobândit statutul de observator la Francofonia instituțională acum 30 de ani, în 1991, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al OIF, fiind un actor important al mișcării francofone. A fost desemnată, în 2007, de către Secretarul General al Francofoniei, drept „stat-far al Francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est. România participă activ la întâlnirile diferitelor structuri ale Francofoniei (Sommet, Conferința ministerială, Consiliul permanent, Conferințele ministeriale specializate și permanente – Conferința Miniștrilor Educației statelor și guvernelor francofone / CONFEMEM și Conferința Miniștrilor Tineretului și Sportului din statele francofone – CONFEJES, Adunarea Parlamentară a Francofoniei) și operatorilor Francofoniei (Agenția universitară a Francofoniei, TV5Monde, Universitatea Senghor și Asociația internațională a primarilor francofoni), precum și la elaborarea documentelor strategice ale OIF. Angajamentul constant al României în cadrul Francofoniei permite, de asemenea, promovarea valorilor euroatlantice în spațiul francofon și promovarea politicii externe, inclusiv a componentei de asistență pentru dezvoltare, din perspectiva propriilor priorități de dezvoltare. Sprijinul financiar al României contribuie la realizarea misiunilor Francofoniei, definite în cadrul strategic al OIF 2015-2022 și ilustrate în programarea OIF 2019-2022.