Acasă Life 29 septembrie, Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare

29 septembrie, Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare

DISTRIBUIȚI

161464 – 29092021  – Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele. O cantitate estimată la 931 milioane de tone de alimente sau 17% din totalul alimentelor puse la dispoziţia consumatorilor în 2019 a ajuns la coşurile de gunoi ale gospodăriilor, retailerilor şi restaurantelor, arată un studiu publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite.

La nivel global, aproximativ 14 la sută din alimente se pierd între recoltare și vânzarea cu amănuntul, în timp ce se estimează că 17 la sută din producția totală de alimente la nivel mondial este irosită (11 la sută în gospodării, 5 la sută în serviciul alimentar și 2 la sută în comerțul cu amănuntul).

Pentru mulți oameni, risipa de alimente a devenit un obicei: cumpărăm mai multe alimente decât avem nevoie, lăsăm fructele și legumele să se strice sau luăm porții mai mari decât putem mânca.

Aceste obiceiuri pun multă presiune pe resursele noastre naturale și ne afectează mediul. Când risipim alimente, risipim forță de muncă, efort, investiții și resurse prețioase (cum ar fi apă, semințe, hraăa pentru animale etc.) care intră în producerea lor, fără a menționa resursele care intră în transportul și prelucrarea acestora. Pe scurt, risipa de alimente crește emisiile de gaze cu efect de seră și contribuie la schimbările climatice.

În întreaga lume, în fiecare zi, se pierd sau se risipesc tone de alimente comestibile. Doar între recoltare și vânzare cu amănuntul, aproximativ 14% din totalul alimentelor produse la nivel global se pierd. Cantități uriașe de alimente sunt irosite și în comerțul cu amănuntul sau la nivel de consumator.

Reducerea pierderilor și a deșeurilor alimentare este esențială într-o lume în care milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi.

Depinde de noi să ne schimbăm obiceiurile pentru a face din a nu risipi mâncarea un mod de viață!

  1. Adoptă o dietă sănătoasă și durabilă

Viața se desfăşoară într-un ritm alert și pregătirea meselor hrănitoare poate fi o provocare. Dar mesele sănătoase nu trebuie să fie elaborate. Internetul este plin de rețete sănătoase şi rapide, care pot fi împărtăşite cu prietenii.

  1. Cumpără doar cât ai nevoie

Planifici-ţi mesele. Fă o listă de cumpărături și respect-o. Evită cumpărăturile impulsive. Nu dpar că vei pierde mai puține alimente, dar vei economisi și bani!

  1. Alege fructe și legume neaspectoase

Nu judeca mâncarea după aspectul ei! Fructele și legumele cu formă ciudată sunt adesea aruncate, deoarece nu îndeplinesc standardele. Nu-ţi fă griji, au același gust! Foloseşte fructe mature pentru smoothie-uri, sucuri și deserturi.

  1. Păstrează mâncarea cu înțelepciune

Mută produsele mai vechi în partea din față a dulapului sau frigiderului și pe cele proaspete în spate. Foloseşte recipiente etanșe pentru a menține alimentele proaspete în frigider și asigură-te că pachetele sunt închise pentru a împiedica pătrunderea insectelor.

  1. Cireşte şi înțelege etichetele alimentelor

Verifică etichetele alimentelor pentru a evita ingredientele nesănătoase.

  1. Începi cu porţii mici

Ia porții mai mici acasă sau împarte porţia ta cu alţii la restaurant.

  1. Ai grijă de resturi

Dacă nu mânânci tot ce pregăteşti, bagă la congelator pentru mai târziu sau foloseşte resturile ca ingrediente pentru o altă masă.

  1. Foloseşte deșeurile alimentare

În loc să arunci resturile de alimente, compostați-le. În acest fel, dai nutrienți înapoi solului și reduci amprenta de carbon.

  1. Respectă mâncarea

Mâncarea ne leagă pe toți. Reconectează-te cu mâncarea cunoscând procesul care implică obținerea acesteia. Citeşte despre producția de alimente și cunoaște-i pe producători.

  1. Sprijiă producătorii locali de alimente

Cumpărând produse locale, sprijiniți fermierii și întreprinderile mici din comunitate. De asemenea, ajutați la combaterea poluării prin reducerea distanțelor de livrare pentru camioane și alte vehicule.

  1. Ai grijă de populația de pește

Mănâncă specii de pești care sunt mai abundente, cum ar fi stavridul sau heringul. Cumpără pește care a fost capturat sau crescut în mod durabil, cum ar fi pești etichetați ecologic sau certificați.

  1. Foloseşte mai puțină apă

Nu putem produce alimente fără apă! Deși este important ca fermierii să folosească mai puțină apă pentru a cultiva alimente, reducerea deșeurilor alimentare economisește, de asemenea, toate resursele de apă care au contribuit la producerea acestora.

Remediază scurgerile de apă sau opreşte apa în timp ce te speli pe dinți!

  1. Păstrează solurile și apa curate

Unele deșeuri menajere sunt potențial periculoase și nu trebuie aruncate niciodată într-un coș de gunoi obișnuit. Produse precum baterii, vopsele, telefoane mobile, medicamente, produse chimice, îngrășăminte, anvelope, cartușe de cerneală etc.

  1. Mănâncă mai multe fructe și legume

O dată pe săptămână, încearcă să mănânci o masă pe bază de leguminoase sau seminţe.

  1. Să împarţi înseamnă să ai grijă

Donează alimentele care altfel ar fi risipite!

Sursa:stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.