Acasă Social Sondaj IRES: PSD 35% – PNL 27%

Sondaj IRES: PSD 35% – PNL 27%

Dîncu: Acest 100% pe care îl împărțim între partide este format doar din jumătatea electoratului

DISTRIBUIȚI

 160922 – 20082021 – Sociologul Vasile Dîncu a prezentat joi seara, în studioul Digi24, cel mai nou sondaj IRES. Potrivit datelor, 79% dintre respondenți spun că în România lucrurile merg într-o direcție greșită, iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 35% ar vota cu PSD și 27% cu PNL. „Este un trend oarecum constant în ultima vreme, pentru că momentele emoționale cum sunt cele de acum, o să le vedeți surprinse în alte întrebări care vorbesc despre deterioarea imaginii PNL și a partidelor care se află la guvernare”, spune sociologul.

La sondaj au răspuns 1.006 persoane, eroarea este de +/- 3,1% și a fost făcut în perioada 16-19 august.

  1. Credeți că în România lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită?

Direcția este bună – 19%

Direcția este greșită – 79%

Nu știu/Nu răspund – 2%

  1. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, care este partidul politic pe care l-ați
    vota?

PSD (Partidul Social Democrat) – 35%

PNL (Partidul Național Liberal) – 27%

USR-PLUS – 14%

PMP (Partidul Mișcarea Populară – 2%

UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) – 5%

Partidul Pro România – 2%

ALDE (partidul Alianța Liberalilor și Democraților) – 1%

AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) – 14%

Candidat independent – 1%

Alt răspuns -1%

Vasile Dîncu spune că este un trend oarecum constant în ultima vreme, pentru că momentele emoționale, cum sunt cele de acum, o să le vedeți surprinse în alte întrebări care vorbesc despre deterioarea imaginii PNL și a partidelor care se află la guvernare.

Însă când este vorba de alegeri, și nu este o perioadă de alegeri, oamenii încă nu contabilizează aceste momente proaste ale partidelor sau aceste emoții negative.

În general răspund doar cam 50% la această întrebare. 50% sunt nehotărâți în acest moment. Deci, într-un fel s-a îngroșat numărul celor nehotărâți, pentru că înainte de asta ne răspundeau în jur de 65-70% cu cine votează. Acum au plecat o parte, iar această cifră a rămas oarecum ca medie, dar din mai puțin electorat. Adică s-au pierdut electori pentru partidele de la guvernare, doar că s-au mutat în zona nehotărâților.

Este o perioadă de trecere. S-ar fi văzut la absenteism. Și noi îl vedem în prelucrarea datelor, pentru că acest 100% pe care îl împărțim între partide este format doar din jumătatea electoratului.

În general, oamenii înainte de a face schimbări – pentru că există o vulnerabilitate a votului pentru partide și o volatitate mare a votului -, oamenii, înainte de a se muta la alt partid, sau trec printr-o fază din asta de nehotărâre, în care se gândesc, își dau o pauză de gândire, mai dau o speranță celor care au fost înainte preferați.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.