160952 – 23082021 – Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat luni că administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 ar trebui amânată şi că prioritară ar trebui să fie creşterea ratelor de vaccinare din ţările în care doar 1% sau 2% dintre rezidenţi au fost inoculaţi, transmite Reuters.
Șeful OMS a mai spus că dacă ratele de vaccinare nu vor creşte la nivel global, variante mai puternice ale noului coronavirus ar putea să apară, iar vaccinurile avute în vedere ca doze de supra-rapel ar trebui să fie donate ţărilor ai căror locuitori nu au primit încă prima sau a doua doză.
„În plus, există şi o dezbatere legată de întrebarea dacă dozele de supra-rapel sunt într-adevăr eficiente”, a adăugat Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă la Budapesta.
Oficialul OMS a precizat că persoanele ale căror sisteme imunitare sunt compromise ar trebui să primească o doză de supra-rapel, însă ele reprezintă doar un mic procent din populaţiile naţionale.
Săptămâna trecută, OMS a anunțat că datele medicale actuale nu indică faptul că inocularea cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 este necesară şi că persoanele cele mai vulnerabile la nivel global ar trebui să fie vaccinate cu schemă completă înainte ca ţările cu venituri mari să înceapă să administreze aceste doze suplimentare.
Tot săptămâna trecut, SUA a anunțat intenţionează să pună pe scară largă la dispoziţia americanilor doze de supra-rapel începând din data de 20 septembrie, în contextul creşterii numărului de infectări provocate de varianta Delta.
De asemenea, Ungaria a început deja să administreze doze de supra-rapel, orice rezident ungar fiind eligibil pentru imunizare dacă au trecut cel puţin patru luni de la primirea celei de-a doua doze a unui vaccin anti-COVID-19. g4media.ro