160081 – 16062021 – O amplă acțiune împotriva traficului de persoane pentru exploatarea forței de muncă a avut loc la nivel european în prima săptămână a lunii. Operațiunea, coordonată din Olanda, a implicat numeroase autorități de aplicare a legii – poliție, imigrări, poliții de frontieră, inspectorate de muncă și autorități fiscale – din 23 de state implicate (între care și România). În urma celor 4.890 de adrese și 16.530 de vehicule verificate au fost arestate 229 persoane (din care 73 pentru trafic de persoane) și au fost identificate 630 de posibile victime ale diferitelor tipuri de exploatare. În total au fost legitimate 56.250 persoane, iar în urma verificărilor au fost deschise alte 750 de noi anchete (dintre care 150 în legătură cu traficul de persoane).
Impactul economic al pandemiei COVID-19 a întărit, de asemenea, anumite vulnerabilități. De exemplu, victimele acceptă angajarea în condiții de muncă care le pot pune în pericol sănătatea – medii de lucru supraaglomerate, cu măsuri de igienă scăzute și lipsa supravegherii sănătății.
Riscurile de exploatare variază între diferitele sectoare de activitate. Potrivit EUROPOL, recentele investigații au vizat în principal sectoarele de activitate care presupun un număr mare de lucrători cu calificare scăzută, transportul, logistica și construcțiile fiind printre cele mai vulnerabile domenii la exploatare din cauza nivelului mai scăzut de educație și conștientizare necesar cu privire la drepturile muncii și traficul de persoane.
Țări terțe: Elveția și Regatul Unit.