Acasă Politic PNL și UDMR luptă umăr la umăr pentru a numi Avocatul Poporului

PNL și UDMR luptă umăr la umăr pentru a numi Avocatul Poporului

DISTRIBUIȚI

 159676 – 19052021 – Coaliția de la putere a făcut următorii pași pentru schimbarea Avocatului Poporului, iar PNL și UDMR au propus doi profesori universitari ca posibili înlocuitori ai lui Renate Webber.

Instituția Avocatului Poporului rămâne una de importanță majoră pentru coaliție, atât timp cât aceasta are prerogativa de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la actele emise de Parlament sau Guvern. Renate Weber a pus ceva bețe-n roate în ultimul an de zile, după ce a atacat ordonanța de urgență privind instituirea stării de urgență, iar mai nou modificările aduse de Guvern Codului Muncii.

Liderii coaliției s-au întrunit luni seara pentru a discuta despre înlocuirea acesteia. Liberalii au venit cu propunerea ca postul să fie profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București. La rândul său, UDMR îl susține pe Fábián Gyula, conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după cum a confirmat deputatul Csoma Botond pentru publicația de limbă maghiară Maszol.ro.

Deputatul UDMR Csoma Botond a spus că și PNL susține propriul candidat pentru acest post și încă nu a fost luată o decizie în cadrul coaliției pentru numirea finală. Botond l-a descris pe Fabian Gyula ca fiind un lider echilibrat cu un „CV impecabil”.

Faptul că cele două formațiuni au propus persoane cu portofolii impresionante arată îndârjirea cu care fiecare vizează această poziție importantă în stat.

Cine este Flavius Antoniu Baias

Propunerea liberalilor este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității din București. Acesta și-a dat licența în drept la aceeași Facultate, ca șef de promoție. A profesat ca avocat și este membru al Baroului București. Între 1998 și 2000 a ocupat postul de secretar de stat, într-o perioadă în care ministru al Justiției era Valeriu Stoica. În anul 2000, președintele Emil Constantinescu i-a oferit „Steaua României”, în grad de Comandor.

O întâmplare care iese în evidență în activitatea sa profesională este aceea că, în 2012, Baias a demisionat din funcția de decan al Facultății de Drept din cadrul Universității București, la o zi după ce Facultatea a decis, în ședința de Consiliu, să nu analizeze acuzațiile de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului de atunci Victor Ponta. Ulterior, în 2016, titlul de doctor al lui Ponta a fost retras prin ordin de ministru al Educației, iar în 2020, Ponta a pierdut definitiv în instanță contestațiile prin care își cerea titlul înapoi.

Cine este Fábián Gyula

Propunerea UDMR este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și absolvent al acelaiași universități. Gyula este doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. El a fost încadrat și în funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În urmă cu un an, presa locală din Cluj semnala însă că Gyula a lăsat liber un infractor acuzat de cinci infracțiuni de furt calificat, deși acesta avea emis pe numele său un mandat european de arestare, pe motiv că încheirea judecătorul austriac nu era definitivă.

Gyula este autor și coautor al peste 20 de volume și al mai multor articole și lucrări de specialitate publicate în limbile română, maghiară, germană și engleză, în țară și în străinătate, în domeniul Dreptului UE și al Dreptului internațional public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.