159659 – 18052021 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu salută extinderea cu încă un an a mandatului Președinției române a Comunității Democrațiilor. Decizia a fost luată în mod unanim de către statele membre ale Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor (CoD) la 17 mai 2021. Astfel, extinderea mandatului Președinției române a organizației, exercitat în perioada septembrie 2019 – septembrie 2021, se va face până în luna septembrie 2022.
Prelungirea mandatului României survine în condiții excepționale și are loc în contextul necesității asigurării continuității și gestionării eficiente a activității CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul și formatul unora dintre activitățile organizației.
Prelungirea mandatului României la conducerea CoD a fost salutată de Secretarul General al CoD, Thomas Garret, și reconfirmă succesul mandatului și viziunii României în fruntea acestui for, pentru consolidarea și promovarea valorilor democratice globale. În cadrul mandatului său extins, România va continua să promoveze importanța respectării Principiilor Declarației de la Varșovia, documentul fondator al CoD, precum și a cadrului oferit de Declarația de la București (http://www.mae.ro/node/52946 ) din iunie 2020. Totodată, România va promova în continuare principale obiective asumate la conducerea CoD, inter alia, promovarea democrației pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea și dezvoltarea durabilă, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum și relația dintre procesele democratice și tehnologia informației, dar și teme ca rolul egalității de șanse în procesele democratice și cooperarea cu societatea civilă.
Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a declarat: „România a preluat Președinția Comunității Democrațiilor într-un moment simbolic al istoriei sale, la 30 de ani de la revenirea în comunitatea de valori căreia îi aparținea de drept și în mod natural – familia democrațiilor. Continuarea exercitării Președinției române în cadrul acestui prestigios for multilateral, care promovează principiile și practicile fundamentale ale democrației în lume, reprezintă o confirmare a rezultatelor notabile ale mandatului de doi ani exercitat deja de România, începând cu 15 septembrie 2019, precum și recunoașterea credibilității și angajamentului autentic al României în plan internațional pentru sprijinirea statului de drept, a normelor de drept internațional și a drepturilor și libertăților fundamentale. Avem convingerea deplină că ‘sistemele democratice, prin respectul pentru drepturile omului, capacitățile instituționale, transparență și încredere, oferă și cel mai bun cadru pentru depășirea situațiilor de criză, inclusiv cea generată de pandemie’, așa cum statuează Declarația de la București din 26 iunie 2020 (http://www.mae.ro/node/52946), adoptată la Conferința Aniversară pe care am găzduit-o anul trecut pentru marcarea a 20 de ani de la adoptarea Declarației de la Varșovia și înființarea Comunității Democrațiilor. Astfel, România este pregătită să întreprindă, în continuare, demersurile necesare pentru realizarea de progrese pe linia priorităților de agendă stabilite la preluarea mandatului acestui for interguvernamental.
Vom continua activitatea intensă pentru promovarea valorilor democratice, precum și acțiunile susținute în vederea dinamizării și eficientizării eforturilor comunității internaționale pentru consolidarea sistemelor democratice, inclusiv prin împărtășirea expertizei noastre și prin sprijinul acordat altor țări aflate pe calea tranziției către democrație sau care încearcă să-și consolideze instituțiile și practicile democratice.
Pregătirea celei de-a zecea reuniuni ministeriale a Comunității Democrațiilor, precum și a celei de a doua ediții a Forumului Tinerilor din cadrul Comunității Democrațiilor, care vor avea loc la New York, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în luna septembrie 2021, ne oferă prilejul de a face un prim bilanț al rezultatelor mandatului României la acest for și de a proiecta obiectivele și acțiunile prioritare în anul ce urmează.
Aceste acțiuni consecvente vor fi reflectate în consolidarea pe mai departe a comunității de valori și de principii cu partenerii like-minded, inclusiv prin acordarea de sprijin activ pentru organizarea Summitului Global al Democrațiilor anunțat de Președintele american Joseph Biden pentru finalul anului 2021 sau începutul anului următor”.
Pe durata primilor doi ani ai mandatului Președinției române a CoD au fost organizate mai multe acțiuni care au reliefat angajamentul României în sprijinirea statului de drept, respectiv a protejării drepturilor omului și libertăților fundamentale, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19. O atenție sporită a fost acordată dimensiunii promovării democrației și combaterea influențelor maligne străine, consolidării guvernării democratice prin tehnologie, implicării tinerilor în procesele democratice, rolului femeilor în guvernarea democratică, situațiilor punctuale în care democrația și drepturile omului au fost afectate, precum cea din Myanmar.
Asistența și sprijinul constant ale Secretarului General al CoD, Thomas Garrett, și ale Secretariatului Permanent al CoD au fost esențiale pentru buna desfășurare a mandatului României la CoD, mai ales în contextul imprevizibil generat de pandemia globală de COVID-19.
De la preluarea mandatului în luna septembrie 2019, România a găzduit trei reuniuni ale Consiliului Guvernator al CoD: în februarie 2020, la București (http://www.mae.ro/node/51639), în perioada 23 – 24 noiembrie 2020, în sistem VTC (http://www.mae.ro/node/54285.) și în perioada 20-21 aprilie 2021, tot în format VTC (https://www.mae.ro/node/55427).
România a găzduit, la 26 iunie 2020, Conferința aniversară de nivel înalt a Comunității Democrațiilor, dedicată marcării a 20 de ani de la semnarea Declarației de la Varșovia, actul fondator al CoD, desfășurată în sistem videoconferință (http://www.mae.ro/node/52953). Evenimentul s-a bucurat de participarea fostului secretar de stat american Madeleine K. Albright, fondator al Comunității Democrațiilor, în calitate de keynote speaker, a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, și Comisarului UE pentru valori și transparență, Věra Jourová, alături de numeroși miniștri ai afacerilor externe din statele membre ale Consiliului Guvernator al CoD. Cu acest prilej a fost lansată, de către Președinția română a CoD, în cooperare cu partea poloneză, o Expoziție Aniversară cu postere ilustrând cele 19 principii ale Declarației de la Varșovia (https://www.youtube.com/watch?v=45S4BMaRvIM,
http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2021/2021_pdf/2021.05.17-expo_cod.pdf).
Totodată, prin leadershipul manifestat de România pe parcursul mandatului său la CoD, țara noastră a încurajat și a facilitat adoptarea, alături de Declarația de la București (http://www.mae.ro/node/52946), a unor declarații ale Consiliului Guvernator al CoD care reprezintă piloni importanți în avansarea principiilor democratice și poziționarea CoD în situații care au adus provocări la adresa regimurilor democratice – Declarația privind rolul și utilizarea tehnologiei în sprijinul guvernanței democratice (http://www.mae.ro/node/54299), Declarația membrilor Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor cu privire la situația din Myanmar (http://www.mae.ro/node/54918), Declarației Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor privind rolul femeilor în cadrul guvernanței democratice și dezvoltării durabile (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2021/2021_pdf/33rd_gc_outcome_statemen_20_-_21_april_2021.pdf.)
Pentru implementarea obiectivului specific de încurajare a participării tinerilor în procesele democratice și luarea deciziilor, președinția română a CoD a organizat, în luna iulie 2020, Forumul Tinerilor din cadrul Comunității Democrațiilor – Interconectarea tinerilor lideri din statele democratice, axat pe teme precum participarea civică și politică a tinerilor, facilitarea schimbului de bune practici din statele și regiunile lor și prezentarea unor modele inovative de creștere a gradului de implicare a tinerilor în viața publică și în procesele democratice (http://www.mae.ro/node/53212, http://www.mae.ro/node/53166). În cadrul Forumului a fost adoptată Declarația Tinerilor din cadrul CoD (http://www.mae.ro/node/53207).
În îndeplinirea obiectivelor mandatului asumat la conducerea CoD, România a co-organizat o serie de evenimente calibrate priorităților sale și provocărilor la adresa principiilor democratice, inclusiv a amenințărilor hibride, dintre care amintim videoconferința cu tema „Protejarea democrației și combaterea influențelor străine maligne (Safeguarding Democracy and Preventing Malign Foreign Interference)”, 14-15 octombrie 2020 (http://www.mae.ro/node/53894, http://www.mae.ro/node/53884). De asemenea, președinția română a CoD a fost implicată activ și în videoconferința „Îmbunătățirea guvernanței democratice prin tehnologie”, deschisă de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 29 septembrie 2020 (http://www.mae.ro/node/53730).
Cea de-a zecea reuniune ministerială a CoD urmează să se desfășoare în marja segmentului la nivel înalt a celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, în luna septembrie 2021. Evenimentul era programat să aibă loc la București, în luna iunie 2020, pentru a marca 20 de ani de la adoptarea Declarației de la Varșovia, actul fondator al CoD, însă a fost amânat pe fondul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. De asemenea, în marja celei de-a zecea reuniuni ministeriale a CoD va avea loc a doua ediție a Forumului Tinerilor din cadrul CoD, organizat de Președinția română și care va include, la propunerea ministrului român al afacerilor externe, a unei componente privind egalitate de gen.
Comunitatea Democrațiilor (CoD) a fost înființată în anul 2000, la inițiativa SUA, reprezentând o structură inter-guvernamentală, de anvergură globală, care are ca obiective promovarea unor societăți pașnice pentru o dezvoltare durabilă, accesul la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile. Comunitatea Democrațiilor este cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema democrației la nivel global. Avantajul acestui for de dezbateri rezidă în participarea voluntară a statelor, acestea fiind încurajate și motivate să abordeze deschis provocările cu care se confruntă în consolidarea propriei democrații. Totodată, oferă cadrul adecvat pentru schimburi de experiență, împărtășirea unor lecții învățate și, implicit, sporirea cooperării între acestea.
România se numără printre cele 106 state membre ONU care au semnat Declarația de la Varșovia – documentul fondator al Comunității Democrațiilor, Consiliul Guvernator, care se compune din 29 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al Comunității Democrațiilor.
Pentru mai multe detalii despre activitățile Președinției române a Comunității Democrațiilor accesați link-ul http://www.mae.ro/node/51103.