159120 – 07042021 – Primăria Municipiului Bucureşti a inițiat procedura de consultare publică cu privire la Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pe anul 2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 15/2021 a bugetului de stat pe anul 2021 şi Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, art. ART. 39 privind Aprobarea şi centralizarea bugetelor locale.
Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere în perioada 07 aprilie – 21 aprilie 2021, la adresa de e-mail: ServiciulElaboraresiExecutieBuget@pmb.ro
Reluarea lucrărilor de investiţii, realizarea PUG şi plata datoriilor
Principalele prevederi bugetare propuse vizează modernizarea rețelei de termoficare a orașului, continuarea lucrărilor la obiective de infrastructură precum Pasajul Doamna Ghica şi Prelungirea Ghencea, refacerea Planului Urbanistic General, consolidarea clădirilor cu risc seismic etc.
De asemenea, se va introduce un buget participativ ca proiect-pilot, iar bucureștenii vor decide, în urma consultării publice, pentru ce domenii se vor aloca bani.
Primarul General, Nicuşor Dan:
„Am lansat în dezbatere publică proiectul bugetului Capitalei pentru 2021. Este un buget care face curățenie în primărie și pregătește construcția Noului București. În ciuda constrângerilor pe care le avem, am reușit să deblocăm investițiile și să planificăm câteva obiective importante pentru Capitală.
Iată 10 lucruri de reținut din punctul de vedere al investițiilor:
- Modernizăm, așa cum am promis, rețeaua de termoficare a orașului (circa 32 de kilometri, cu accent pe zonele critice). E esențial să facem pași reali în rezolvarea celei mai urgente probleme a Capitalei.
- Reluăm lucrările la Pasajul Doamna Ghica, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 (alocăm 39 de milioane lei). Adiacent, finalizăm lucrările la parcarea de tip park & ride de la Cora Pantelimon, tot în sectorul 2.
- Continuăm lucrările de infrastructură pentru Prelungirea Ghencea (alocăm 40 de milioane de lei și plătim în plus 7 milioane de lei datorii din urmă).
- Consolidăm clădirile cu risc seismic (continuăm lucrările pe cele 12 șantiere deschise și deschidem alte câteva șantiere).
- Refacem Planul Urbanistic General, pentru o dezvoltare corectă și echilibrată a orașului.
- Demarăm proiectul pentru semaforizarea inteligentă în București.
- Investim 25 de milioane de lei în reabilitarea fostei clădiri a Primăriei Sectorului 5, de pe Bulevardul Elisabeta.
- Facem lucrări de reabilitare la două spitale din subordinea primăriei (Spitalul Cantacuzino și Spitalul Theodor Burghele).
- Continuăm lucrările de reabilitare a Teatrului Ion Creangă.
- Finalizăm Registrul Spațiilor Verzi, pentru a proteja sănătatea bucureștenilor”.
Bucureştenii decid
Nicuşor Dan a mai explicat că, la nivel de concepție a bugetului, există cinci diferenţe față de bugetul conceput de fosta administrație:
„1. Alocăm sume importante pentru investiții. 30% din buget (aproximativ 2,2 miliarde de lei) merge pentru cheltuieli de dezvoltare/investiții, în timp ce, conform execuției bugetare aferentă anului 2020, fosta administrație a avut doar 476 de milioane de lei drept cheltuieli de dezvoltare.
- Eliminăm risipa. De la peste 200 de milioane de lei dați în 2019 pentru festivaluri și alte evenimente similare, vom avea în acest an doar câteva milioane de lei, pentru evenimentele de tradiție ale Capitalei.
- Plătim datoriile. Facem curățenie în dezastrul lăsat de fosta conducere a primăriei și alocăm circa 1 miliard de lei pentru plata vechilor datorii.
- Ne bazăm în mod substanțial pe fonduri europene pentru dezvoltarea Capitalei. În bugetul local planificăm venituri de circa 1 miliard de lei din fonduri europene, la care se vor adăuga bani suplimentari din PNRR și din alte surse UE.
- Introducem bugetul participativ. Alocăm pentru început 2 milioane de lei, ca proiect-pilot, iar bucureștenii vor decide ei înșiși, în urma consultării publice, unde vor merge exact acești bani.
Invităm bucureștenii și societatea civilă din București să formuleze recomandări și sugestii pentru proiectul de buget, ca să avem în final un buget cât mai bun”.
Proiectul bugetului Municipiului București pentru anul 2021 poate fi consultat aici: https://www.pmb.ro/buget/arhiva/get-anual-buget-list/2021/30 , transmite Direcţia de Presă al Primăriei Municipiului Bucureşti.