158770 – 14032021 – Din ce în ce mai multe semnale vin să confirme cele ce mi-au fost spuse, strict confidenţial şi deci fără posibilitatea citării surselor, înalţi oficiali guvernamentali care lucrau în dosarele BREXIT: îmi vorbeau despre perspectiva ca, după trecerea perioadei ”de graţie” prevăzute în Acordul de retragere, Regatul Unit să înceapă să opereze deportări în masă, scrie jurnalistul Cristian Unteanu pe blogurile Adevărul.
Începând cu categoria de persoane care vor deveni cele mai expuse: cei a căror cerere de sejur nu a fost acceptată din diverse motive, lista generală începând întotdeauna cu grupurile de persoane pe care noi le cunoaştem foarte bine, concetăţenii noştri cu paşaport românesc plecaţi la cerşit, apoi constituindu-se în comunităţi de ”ilegali” parte importantă din toate grupurile infracţionale care acţionează în Marea Britanie.
Acum însă, sub o presiune socială reală, spune jurnalistul Joe Glenton pentru The Canary, se semnalează ”haos şi panică” la auzul ştirii că ”guvernul ar putea începe deportarea cetăţenilor de etnie romă începând cu această vară”. Sigur că, de data asta, discuţia nu mai priveşte doar romii posesori de paşapoarte originari din România şi Bulgaria, dar este limpede că cele două ţări sunt nu numai în fruntea listelor cu infractori, dar şi au cel mai slab lobby de ţară, deci extrem de vulnerabile şi transformate de mult timp în ţintă privilegiată. Multe dintre ţările din partea noastră de Europă, foarte îngrijorate (ce credeţi, pe bună dreptate?) de posibilitatea să vadă cum le sunt returnaţi rapid membrii comunităţilor lor aflaţi în situaţie ilegală în UK sau a căror cerere de sejur a fost sau va fi refuzată, au început să organizeze misiuni de informare.
Un exemplu: luna trecută, Renata Plachetkova, membră a comunităţii rome, a fost trimisă în UK într-o misiune oficială de către ministerul ceh pentru probleme sociale şi de muncă pentru a afla în mod precis ce se va întâmpla cu compatrioţii săi care nu vor primi statutul de rezident până pe 30 iunie 2021 (data limită la care expiră EU Settlement Scheme ale cărei prevederi le găsiţi aici).
”Comunitatea cehă care trăieşte acum pe teritoriul UK este de 120.000 de persoane din care 70.000 fac parte din comunitatea romă…Da, vor fi efectiv deportaţi dacă sunt prezenţi în mod ilegal pe teritoriul britanic” a declarat Renata Plachetkova. Ceea ce confirmă Daniel Balaz pentru The Canary, care prezintă în aceşti termeni situaţia comunităţii rome: ”Mulţi dintre ei au plecat din cauza faptului că nu aveau posibilităţi oferite în ţările lor: Cehia, Slovacia, Polonia, România. Se simt din nou discriminaţi, în ţările respective există foarte mult rasism…rasism instituţional…Au venit aici (în UK.n.n.) din cauza oportunităţilor mai bune şi a unei vieţi mai bune…Mulţi dintre ei nu au documente, nu au banii necesari pentru a depune aplicaţiile de viză. Mulţi nu fac asta. De oriunde ar fi, trebuie să meargă la Londra pentru că acolo sunt ambasadele. Trebuie să plătească drumul, costul documentelor. Mulţi dintre ei nu sunt capabili să se gândească la treburile astea… Numărul romilor care se află în UK nu este cunoscut. În 2013, a fost publicată o estimare care aproxima un număr de 200.000 de romi, ceea ce, în momentul respectiv, era mai mult decât raportau statisticile oficiale”. – mai multe pe Adevarul.ro, foto Ziarul Romanesc UK