158886 – 22032021 – Întâmpinând probleme în a-şi accelera campania de vaccinare şi planul de redresare economică, Europa nu poate decât să privească plină de invidie calea de creştere stelară proiectată pentru economia americană, alimentată puternic de stimulente, scrie Reuters.
Oficialii şi economiştii avertizează însă cu privire la a face comparaţii directe între cele două economii, remarcând faptul că în mare parte divergenţa maschează susţinerea de care angajaţii şi companiile beneficiază din partea statelor sociale ale regiunii, suplimentată în multe cazuri de scheme generoase de şomaj tehnic.
Întrebarea mai importantă, spun aceştia, este dacă reţeaua de protecţii sociale mai vaste a Europei va sufoca pe termen mai lung remodelarea economiei sale, remodelare care, speră liderii, va constitui unul din puţinele lucruri pozitive rezultate de pe urma crizei sanitare.
”Contractul social european duce la o revenire mai lentă, putând de asemenea afecta creşterea pe termen mediu în condiţiile unor schimbări structurale prea lente“, avertizează Daniel Gross, de la think tankul Centre for European Policy din Bruxelles.
Aceeaşi factori s-au manifestat când Europa a ieşit mult mai greu decât America din criza din 2008. De această dată, o îngrijorare în plus este că întârzierile legate de vaccinări fac UE vulnerabilă la noi lockdownuri dureroase.
Fed-ul a avansat recent o estimare de creştere cu 6,5% a economiei americane în 2021, comparativ cu o proiecţie de doar 3,7% în cazul economiei europene. FMI vede SUA revenind la nivelurile de dinaintea crizei până la finalul anului, cu şase luni înaintea UE, iar asta dacă Europa va reuşi să gestioneze pandemia şi să revină la o anumită normalitate.
Criticii întreabă de ce Europa nu a pus la punct o susţinere la o scară similară celei oferite de pachetul lui Biden, însă oficialii UE spun că o astfel de comparaţie directă nu este corectă. ”UE nu este un stat federal, astfel că măsurile luate atât la nivel naţional, cât şi european trebuie luate în calcul”, spune comisarul european Paolo Gentiloni. ”Iar, prin sistemele noastre sociale, un nivel mai ridicat de susţinere este generat automat în timpul unei crize comparativ cu SUA“.
Acesta mai arată că restul lumii va beneficia de pe urma evoluţiei din SUA, inclusiv Europa, unde toate guvernele s-au angajat să-şi continue susţinerea în acest an şi anul viitor.
Cea mai urgentă provocare pentru Europa în acest moment este să-şi redreseze campania de vaccinare. După aceea, întrebarea este dacă Europa îşi va putea realiza obiectivul pe termen mai lung de a-şi transforma economia. – Zf.ro