158895 – 22032021 – Apa este cărămida de rezistenţă a construcţiei numită viaţă. Dar ea face mai mult decât să potolească setea sau să protejeze sănătatea. Apa este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice şi sociale a umanităţii.
Tema Zilei Mondiale a Apei 2021 este evaluarea apei. Valoarea apei este cu mult peste prețul ei – apa are o valoare enormă și complexă pentru gospodăriile noastre, pentru hrană, cultură, sănătate, educație, economie și integritatea mediului natural. Dacă trecem cu vederea oricare dintre aceste valori, riscăm să gestionăm greșit această resursă finită, de neînlocuit. Fără o înțelegere cuprinzătoare a adevăratei valori multidimensionale a apei, nu vom putea proteja această resursă în beneficiul tuturor.
Ziua Mondială a Apei atrage atenția asupra importanței apei dulci și pledează pentru gestionarea durabilă a resurselor. Această zi este o bună ocazie pentru a afla mai multe despre problemele legate de apă, de a-i informa și pe alții și de a lua măsuri.
Apa este un element esențial al vieții. Este mai mult decât esențial să-ți potolești setea sau să-ți protejezi sănătatea. Apa este vitală pentru crearea de locuri de muncă și sprijinirea dezvoltării economice, sociale și umane.
Un nou Raport mondial privind sitația apei este lansat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Apei sau în apropierea acesteia, pentru a oferi factorilor de decizie instrumente pentru implementarea politicilor durabile. Acest raport este coordonat de Programul Mondial de Dezvoltare a Apelor din cadrul UNESCO.
„Ziua mondială a apei este o chemare la acțiune. Responsabilitatea ne revine tuturor. Guvernele, asociațiile, partenerii privați: cu toții trebuie să recunoaștem valoarea multiplă a apei și să luăm măsuri pentru conservarea acestei resurse de bază, resursă care conferă planetei noastre culoarea sa unică. ” – Audrey Azoulay, director general, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei 2021.
O persoană din trei trăiește fără acces la apă sigură
Lipsa apei sigure este mult mai periculoasă pentru copii decât gloanțele din cele 16 țări afectate de conflicte, potrivit UNICEF. Copiii sub cinci ani sunt de peste 20 de ori mai predispuși să moară din cauza bolilor legate de apă nesigură și a canalizării proaste decât din cauza războaielor.
Potrivit unui raport UNICEF, 85.700 de copii sub 15 ani mor în fiecare an din cauza diareei provocate de instalații nesigure de apă, salubritate și igienă precare, în timp ce din cauza conflictelor armate mor 30.900 de copii.
Potrivit ONU, o persoană din trei trăiește fără acces la apă sigură. Sursa:stiri.tvr.ro