158762 – 12032021 – Activistul de mediu Octavian Berceanu, propus de USR, a fost numit în funcţia de comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu. Decizia premierului Florin Cîţu a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial.
Octavian Berceanu a anunțat într-o postare pe Facebook că își dorește două lucruri cât se află la conducerea Gărzii Naționale de Mediu.
”Unul este digitalizarea Gărzii Naționale de Mediu, astfel încât să știu/știm din două clicuri, de la simplu cetățean la ministru, cum au fost soluționate sesizările, unde sunt zonele cu depozitari frecvente ilegale de deșeuri, sau alte surse de poluare, sau factori de stres pentru ariile naturale protejate, fauna, flora, ape și sol. Sistem de Urmărire al Deșeurilor SUD, similar sistemului SUMAL pentru masă lemnoasă, astfel încât instituțiile statului să poată avea în timp real cantitățile de deșeuri transportate, traseul mijloacelor de transport al deșeurilor, cantitățile sortate, reciclate, depozitate sau incinerate pe categorii de deșeuri, volume și cantități. Fără un Sistem de Urmărire al Deșeurilor economia neagră, subterană a deșeurilor nu poate fi scoasă la lumina, nu va există presiune pentru colectarea selectivă la nivelul primăriilor, DNA-ul nu va putea combate infracționalitatea mare, iar noi cetățenii nu vom putea află niciodată dacă un camion cu deșeuri transporta legal sau ilegal deșeuri, așa cum funcționează Inspectorul Pădurii pentru masă lemnoasă”, a scris Berceanu.
Octavian Berceanu, inginer silvic, a fost consilier general în CGMB București în precedentul mandat și consilier pe probleme de Mediu în Senat. El este cunoscut pentru campaniile publice împotriva depozitelor ilegale de deșeuri.
12 martie, Ziua Gărzii Naționale de Mediu
Ziua Gărzii Naţionale de Mediu este sărbătorită anual chiar la 12 martie, dată care marchează înfiinţarea acesteia, de către Guvernul României, în anul 2003.
Garda Naţională de Mediu este un corp specializat de inspecţie şi control, care urmăreşte respectarea legii în domeniul protecţiei mediului, în scopul prevenirii şi descurajării fenomenelor infracţionale. Înfiinţarea Gărzii Naţionale de Mediu s-a impus ca o măsură pentru conservarea resurselor naturale şi pentru asigurarea unui mediu sănătos, în condiţiile creşterii numărului de factori care poluează mediul, a actelor şi a faptelor infracţionale la adresa fondului forestier şi cinegetic, precum şi a creşterii agresivităţii autorilor acestora, se arată pe site-ul oficial al instituţiei, http://www.gnm.ro. Are atribuţii specifice în domeniul controlului poluării, controlului gestiunii deşeurilor, substanţelor şi amestecurilor periculoase şi în domeniul controlului biodiversităţii şi al ariilor naturale protejate. sursa:stiri.tvr.ro