Acasă Social Educatie MAE – concurs de proiecte de identitate vizuală pe tema drepturilor omului...

MAE – concurs de proiecte de identitate vizuală pe tema drepturilor omului ”Istoria drepturilor omului este povestea omenirii”

DISTRIBUIȚI

 158550 – 26022021 – Ministerul Afacerilor Externe anunță lansarea, la 25 februarie 2021, a concursului public de proiecte de identitate vizuală pe tema drepturilor omului -„Istoria drepturilor omului este povestea omenirii”, în contextul candidaturii României pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru perioada 2023-2025.

În spiritul consultării și al dialogului cu societatea civilă, concursul public organizat de MAE se adresează studenților români, din țară și din străinătate, având ca domenii de studiu artele plastice, arhitectura, comunicarea, relațiile publice și publicitatea, dreptul, științele politice, relațiile internaționale, indiferent de ciclul de studii. Aceștia sunt invitați să propună MAE un proiect de logo și de identitate vizuală dezvoltată, care să prezinte un limbaj comun, expresiv și concludent, pentru tematica drepturilor omului, cu accent pe următorul set de priorități: democrație, drepturile omului și statul de drept; libertatea de exprimare; drepturile femeilor, egalitatea de șanse și lupta împotriva violenței domestice; lupta împotriva discriminării, inclusiv lupta împotriva xenofobiei și a rasismului.

Proiectul declarat câștigător va fi folosit de Ministerul Afacerilor Externe ca identitate vizuală a campaniei de comunicare asociată candidaturii României pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru perioada 2023-2025. De asemenea, primele zece cele mai bune lucrări vor fi incluse într-o expoziție specială, care va fi prezentată la unele dintre misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, Ministerul Afacerilor Externe urmând să susțină deplasarea câștigătorului la vernisajul organizat la sediul ONU din Geneva (sub rezerva condițiilor de călătorie de la momentul respectiv, în contextul evoluției pandemiei).

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) este organismul ONU responsabil de consolidarea, promovarea și protejarea drepturilor omului la nivel global, având sediul la Geneva. Consiliul analizează respectarea în statele membre ONU a întregului spectru de drepturi ale omului, ia act de încălcarea lor și face recomandări în acest sens. România a mai fost membru al CDO între anii 2006 și 2008, respectiv 2011 și 2014, deținând și președinția forului în perioada iunie 2007 – iunie 2008.

Domeniul drepturilor omului este unul intrinsec evoluției umanității, fiecare zi din istoria ultimelor secole fiind de însemnătate pentru dobândirea și recunoașterea drepturilor fundamentale. Promovarea valorilor democrației și ale statului de drept, alături de respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale reprezintă o misiune și un reper pentru Ministerul Afacerilor Externe și diplomația română.

Respectul drepturilor omului reprezintă pentru România o prioritate a politicii externe. Conform Constituţiei României, România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989 şi sunt garantate. România a ratificat majoritatea tratatelor universale şi europene privind drepturile omului.

Pornind de la aceste principii, România a acţionat pe plan internaţional pentru înfiinţarea unor instituţii puternice, menite să asigure protejarea drepturilor omului. Alături de statele partenere din UE, România a contribuit la crearea, în 2006, a Consiliului Drepturilor Omului al ONU.

Ministerul Afacerilor Externe, prin toate demersurile sale de politică externă, a pornit de la conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie pe deplin respectate şi că este esenţial ca acestea să fie protejate nu numai de un sistem de drept, dar şi de acţiunile fiecărui individ.

Prin ansamblul de acțiuni de politică externă pe care le desfășoară, inclusiv la nivelul organismelor globale și regionale din care face parte, România rămâne un contributor activ la eforturile comunității internaționale de afirmare și respectare a drepturilor omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.